Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie

ELKA
Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie
Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie Waldemar Wylegalski
Przepis szefa kuchni Hotelu Włoskiego Janusza Masztalerza

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 6 sztuk naleśników
  • 1 kg kurek w śmietanie

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić zblanszowane wcześniej kurki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki muszą być al dente (tj. lekko sztywne, z włoska - na ząb).

Dodać śmietanę, najlepiej 30- lub 36-procentową. Odparować i zagęścić sos wiórkami zimnego masła (tzw. emulgacja). Zblanszowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i rozłoży na środku naleśników. Połowę kurek w śmietanie, przestudzonych, też rozłożyć na środku naleśników.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Zrobić sakiewki, zawiązując je u góry zblanszowanymi paskami wyciętymi z pory. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, uprzednio smarując sakiewki roztopionym masłem. Podawać polane gorącym sosem z kurek w śmietanie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski