Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 6 sztuk naleśników
- 1 kg kurek w śmietanie
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić zblanszowane wcześniej kurki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki muszą być al dente (tj. lekko sztywne, z włoska - na ząb).
Dodać śmietanę, najlepiej 30- lub 36-procentową. Odparować i zagęścić sos wiórkami zimnego masła (tzw. emulgacja). Zblanszowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i rozłoży na środku naleśników. Połowę kurek w śmietanie, przestudzonych, też rozłożyć na środku naleśników.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Zrobić sakiewki, zawiązując je u góry zblanszowanymi paskami wyciętymi z pory. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, uprzednio smarując sakiewki roztopionym masłem. Podawać polane gorącym sosem z kurek w śmietanie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?