Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie

ELKA
Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie
Szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie Waldemar Wylegalski
Przepis szefa kuchni Hotelu Włoskiego Janusza Masztalerza

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 6 sztuk naleśników
  • 1 kg kurek w śmietanie

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić zblanszowane wcześniej kurki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki muszą być al dente (tj. lekko sztywne, z włoska - na ząb).

Dodać śmietanę, najlepiej 30- lub 36-procentową. Odparować i zagęścić sos wiórkami zimnego masła (tzw. emulgacja). Zblanszowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i rozłoży na środku naleśników. Połowę kurek w śmietanie, przestudzonych, też rozłożyć na środku naleśników.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Zrobić sakiewki, zawiązując je u góry zblanszowanymi paskami wyciętymi z pory. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, uprzednio smarując sakiewki roztopionym masłem. Podawać polane gorącym sosem z kurek w śmietanie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie