Przez dwa dni artyści ludowi prezentowali swoje wyroby - od pisanek, kroszonek przez palmy wielkanocne, rzeźby i wycinanki. Dzieci pod okiem pracowników Muzeum zdobiły jaja.
- Przygotowaliśmy na jarmark 1100 pisanek. Część z nich zdobiona jest batikiem, czyli kolorowym woskiem, część farbami - mówi Hanna Ignatowicz z Muzeum Rolnictwa.
Zobacz film: Szreniawa. Jarmark Wielkanocny
W sąsiedniej oborze zwiedzający muzeum mogli oglądać zwierzęta gospodarskie. Ci, jednak którzy zjawili się rano widzieli poród kuca.
- Wiosną wzbogaciliśmy się też o trzy kozy i dziewięć prosiaczków - mówi Wojciech Szczepkowski, zastępca dyrektora Muzem Narodowego Rolnictwa.
Oblężona była też wędzarnia, w której Hieronim Maryniak, właściciel masarni w Skórzewie przygotowywał tradycyjnymi metodami wędliny.
- Przez większą część roku jadano szynkę surową, a w święta rarytasem była szynka gotowana. My prezentujemy w jaki sposób wędzono w Polsce wędliny. Wykorzystujemy do tego drewno olchowe - mówi Hieronim Maryniak.
A na scenie zespół "Poligrodzianie" wypędzał zimę i witał wiosnę. Były przyśpiewki, tańce i zabawy. Turlano na przykład jajko po desce. Wygrywał ten, czyje jajo pokulało się dalej, nie tłukąc się. Zabawa zaczerpnięta została z folkloru śląskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?