Składniki:
- 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości
- 80 g masła
- 12 plasterków sera żółtego
- sól, pieprz
- mąka, jajka, bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?