Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szwajcarska odmiana schabowego

Anastazja Bezduszna
MSM Mońki
Chociaż latem w naszym menu dominują głównie przekąski i lekkie dania, to czasem mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Możemy pokusić się o przygotowanie szlachetniejszej odmiany kotleta schabowego, czyli jego szwajcarskiej wersji. To chrupiący panierowany kotlet z niespodzianką w środku, w postaci rozpływające się sera żółtego.

Składniki:

  • 4 kotlety po 120 g ze schabu bez kości
  • 80 g masła
  • 12 plasterków sera żółtego
  • sól, pieprz
  • mąka, jajka, bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe cienko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem do smaku. 20 g masła ugnieść, położyć na kotleta wraz z trzema plasterkami sera. Tak samo zrobić z pozostałymi. Zwinąć schabowe z serem i masłem tak, żeby ser był całkowicie schowany. Następnie uformować w dłoniach, na kształt oscypka. Panierować w mące, jajku, bułce i ponownie w jajku i bułce. Tak przygotowane szwajcary usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Kotlety warto rozbić bardzo cienko na brzegach, co pomoże szczelnie je zwinąć. Pamiętajmy, żeby włożyć je do rozgrzanego oleju i smażyć nie za szybko, żeby mięso nie było surowe, a ser dobrze się rozpuścił.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski