Nie musimy spędzać wiele czasu w kuchni, żeby przygotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom, w kryzysowej sytuacji nie trzeba od razu zamawiać mało zdrowego fast foodu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie zdrowego posiłku, niekoniecznie zabierającego cenny czas.
Zastosujmy się do kilku prostych zasad i zawsze miej w swojej spiżarni podstawowe składniki. Racjonalny sposób odżywiania uwzględnia zjadanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Powinny one być odpowiednio zbilansowane i dobrane do naszego wieku oraz aktywności fizycznej.
Co powinien zawierać pełnowartościowy obiad? Najłatwiej podzielić talerz na części. Połowę powinny zajmować warzywa, najlepiej sezonowe i świeże. 25 procent to białko, które zawarte są w chudym mięsie, rybach, serach i jajkach. Ostatnią ćwiartkę zapełnijmy węglowodanami. Postawmy na kaszę, ryż, pieczywo pełnoziarniste lub makarony (najlepiej ciemne).
Przygotowanie sałatki nie musi zajmować dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w gotową mieszankę sałat, wkroić do niej warzywa, które akurat mamy pod ręką i sałatka gotowa.
Penne z tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 320 g makaronu rurka skośna
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 opakowanie zielonych oliwek bez pestek
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Dodajemy pomidory, oliwki i tuńczyka. Zagotowujemy, a następnie mieszamy z ugotowanym uprzednio al dente makaronem. Posypujemy gotowe danie na talerzu tartym parmezanem.
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- 3 garści rukoli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?