Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybki obiad może być zdrowy. Zobacz przepisy!

AB
Penne z tuńczykiem [Przepis]
Penne z tuńczykiem [Przepis] indexfood
Przepisy na szybki obiad. Rano wstajemy, w biegu zjadamy szybko przygotowaną kanapkę i jedziemy do pracy. W ciągu dnia przerwa na lunch graniczy z cudem i znowu zapychamy się niezdrowymi przekąskami, a obfita późna kolacja dodaje tylko centymetrów w talii.

Nie musimy spędzać wiele czasu w kuchni, żeby przygotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom, w kryzysowej sytuacji nie trzeba od razu zamawiać mało zdrowego fast foodu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie zdrowego posiłku, niekoniecznie zabierającego cenny czas.
Zastosujmy się do kilku prostych zasad i zawsze miej w swojej spiżarni podstawowe składniki. Racjonalny sposób odżywiania uwzględnia zjadanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Powinny one być odpowiednio zbilansowane i dobrane do naszego wieku oraz aktywności fizycznej.
Co powinien zawierać pełnowartościowy obiad? Najłatwiej podzielić talerz na części. Połowę powinny zajmować warzywa, najlepiej sezonowe i świeże. 25 procent to białko, które zawarte są w chudym mięsie, rybach, serach i jajkach. Ostatnią ćwiartkę zapełnijmy węglowodanami. Postawmy na kaszę, ryż, pieczywo pełnoziarniste lub makarony (najlepiej ciemne).
Przygotowanie sałatki nie musi zajmować dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w gotową mieszankę sałat, wkroić do niej warzywa, które akurat mamy pod ręką i sałatka gotowa.

Penne z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 320 g makaronu rurka skośna
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie zielonych oliwek bez pestek
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę przesmażamy. Dodajemy pomidory, oliwki i tuńczyka. Zagotowujemy, a następnie mieszamy z ugotowanym uprzednio al dente makaronem. Posypujemy gotowe danie na talerzu tartym parmezanem.

Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 300 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 3 garści rukoli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski