Składniki:
- 4 jaja szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- sok z 1 cytryny
- około 70 dag wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Trzeba je ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści, a w cieście pojawią się bąbelki powietrza.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej i sok z cytryny, ponownie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć dość gęsto wydrylowane wiśnie.
Ciasto piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?