Przede wszystkim fachowcy z Państwowego Zakładu Higieny przyznają wprost, że grillowanie nie jest najzdrowszym sposobem na przygotowanie jedzenia.
„Podczas wszelkich procesów spalania powstają różne związki chemiczne, głównie dwutlenek węgla. Jeżeli jednak dostęp powietrza jest ograniczony (z reguły w pewnym stopniu jest) lub jeżeli spaleniu ulega materia organiczna to powstają również substancje szkodliwe dla zdrowia. Ich działanie nie prowadzi z reguły do zatrucia, jednak po latach może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie” - czytamy na stronie PZH.
Dlatego też Państwowy Zakład Higieny przygotował dla fanów grillowania dziesięć, prostych porad, które uczynią tę formę przygotowywania posiłków nieco bardziej bezpieczną. Na pewno niektóre zalecenia już znacie, ale może coś was jednak zaskoczy?
WIDEO: Jak sprawić, aby potrawy z rusztu były zdrowsze?
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?