Tak możecie zaoszczędzić energię elektryczną w domu. Uważaj - aby nie popełniać tych błędów [14.09.2022 r.]
Przechowywanie żywności
- Kupując nową lodówkę, pamiętaj - urządzenia o większej pojemności zużywają więcej energii. Ustaw ją z dala od sprzętów, które także emitują ciepło. Przed włożeniem produktów do lodówki czy zamrażarki poczekaj, aż osiągną one temperaturę pokojową.
- Regularne usuwanie nagromadzonego we wnętrzu zamrażarki lodu, poprawi jej efektywność. Produkty głęboko zamrożone, które chcemy przygotować do spożycia, najlepiej jest wcześniej rozmrozić, przekładając je z zamrażarki do lodówki.
- Dostosuj optymalną temperaturę pracy urządzeń: dla lodówki wynosi ona od 6°C do 8°C, a dla zamrażarki -18°C.
- Warto też skrócić do minimum czas otwierania drzwi lodówki, gdyż zużyje ona wtedy mniej energii na ponowne schłodzenie ciepłego powietrza z zewnątrz.