Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak nigdy nie przyrządzaj ogórków kiszonych. Przez to tracą cenne wartości odżywcze

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Ogórki kiszone to bomba witamin, którą najlepiej przygotować samemu w domu. Wtedy mamy pewność tego co jest w naszych ogórkach. Nim jednak przygotujemy ogórki do kiszenia zobacz czego nie możecie robić. W ten sposób pozbawicie ich wartości odżywczych. Na kolejnych zdjęciach zobacz czego koniecznie unikać >>>
Ogórki kiszone to bomba witamin, którą najlepiej przygotować samemu w domu. Wtedy mamy pewność tego co jest w naszych ogórkach. Nim jednak przygotujemy ogórki do kiszenia zobacz czego nie możecie robić. W ten sposób pozbawicie ich wartości odżywczych. Na kolejnych zdjęciach zobacz czego koniecznie unikać >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Ogórki kiszone to z pewnością jeden z ulubionych dodatków Polaków. Doskonale nadają się jako dodatek do obiadów, sałatek czy zup. Są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Doskonale poprawiają naszą odporność i nie tylko, warto je podawać już małym dzieciom. Najlepsze ogórki to te ukiszone przez nas w domu. Jednak kiszenie to nie taki prosty proces! Zobaczcie jakie błędy często popełniamy pozbawiając ogórki wartości odżywczych.

Ogórki kiszone to ogórki gruntowe, które są poddawane procesowi kiszenia, czyli naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej.

Ogórki kiszone ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel.

Zobacz również: Takie są skutki picia wody z ogórków kiszonych. Zobacz i już nigdy jej nie wylejesz

Kto nie może jeść ogórków kiszonych?

Niestety ogórki kiszone nie nadają się dla wszystkich. Jest wiele przeciwwskazań do ich spożywania. Jedzenia kiszonek powinny unikać osoby, które:

  • mają nadciśnienie tętnicze,
  • chorują na wrzody żołądka,
  • nie tolerują histaminy,
  • chorują na zakrzepicę,
  • cierpią na nadżerki przełyku.

Podstawowy i najlepszy skład ogórków kiszonych to: ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach (np. koper, chrzan, liść laurowy, czosnek), sól. Ważne, należy zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajduje się kwas octowy, jeśli tak takich ogórków lepiej unikać.

Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych

W poniższej galerii sprawdźcie co zrobić, a czego unikać, aby ogórki kiszone były smaczne i zdrowe:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski