Tak powinny być ułożone produkty w lodówce i szafkach. Na to uważaj! [lista]

Małgorzata Wąsacz
Małgorzata Wąsacz
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. ucyna Nenow
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Zobacz wideo: Droższe napoje przez podatek cukrowy

Mimo tego, że znaczną część żywności należy trzymać w lodówce, są tzw. produkty suche, które na co dzień przechowujemy w kuchennych szafkach.

- Jeżeli do tej pory nie trzymaliśmy ich w szczelnych pojemnikach, które chronią jedzenie przed owadami, nadeszła właściwa pora, aby to zrobić. Takie działanie to podstawowe zalecenie, jeżeli chcemy mieć porządek w kuchni i dbać o zakupioną przez nas żywność. Zalecenie to dotyczy w szczególności przypraw, herbat i kaw, które nieprzechowywane w odpowiedni sposób tracą nie tylko aromat i swoje właściwości, ale też przydatność do spożycia. Pamiętajmy też, by zasuszone grzyby oraz owoce przechowywać w metalowych lub szklanych pojemnikach - zaznacza prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, profesor SGGW z Katedry Entomologii Stosowanej w Warszawie.

Równocześnie radzi zwrócić uwagę czy na opakowaniach nie znajduje się nietypowy pył, nitki lub larwy owadów i ślady po nich. Jeżeli któryś z naszych produktów został zanieczyszczony szkodnikiem, należy go niezwłocznie wyrzucić. Nie powinniśmy także zapominać o fabrycznie zamkniętych produktach - wszelkie zgięcia lub nawet niewielkie pęknięcia na opakowaniach umożliwiają larwom owadów przedostawanie się do wnętrza. Najczęściej pochodzą one z magazynów lub sklepów, w których żywność jest przechowywana w nieodpowiednich warunkach, a szkodniki nie są poprawnie zwalczane.

Gdzie należy trzymać poszczególne produkty w lodówce? - lista w poniższej galerii.

Wideo

Materiał oryginalny: Tak powinny być ułożone produkty w lodówce i szafkach. Na to uważaj! [lista] - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie