3 z 9
Poprzednie
Następne

fot. pixabay.com
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?
MIĘSO
Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina może być bezpiecznie przechowywana w zamrażarce nawet do 12 miesięcy. O dziwo, nieotwarte opakowania hot-dogów, a także mięsne obiady i wędliny zaleca się przechowywać zamrożone tylko do dwóch miesięcy. Sałatek z makaronu, kurczaka, tuńczyka lub jajek nie należy w ogóle zamrażać.
Mięso raz rozmrożone nie może wrócić do zamrażarki? To mit! Zamrożona żywność rozmrożona w lodówce lub w zimnej wodzie może zostać ponownie bezpiecznie zamrożona.
Zamrożone mięso, które już przekroczyło datę przydatności, może już nie smakować tak dobrze lub wyschnąć, ale nadal można je bezpiecznie jeść.