Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia kurek. Jakie właściwości zdrowotne i odżywcze mają kurki?

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Kurki są nie tylko smaczne, ale i dobrze wpływają na pracę całego organizmu. Dlaczego warto je jeść? Sprawdź naszą galerię ---->
Kurki są nie tylko smaczne, ale i dobrze wpływają na pracę całego organizmu. Dlaczego warto je jeść? Sprawdź naszą galerię ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Zbliża się sezon na kurki. Grzyby te cieszą się ogromną popularnością wśród Polek i Polaków. Chętnie sięga się po nie ze względu na ich smak, ale i wysoką zawartość składników odżywczych. Można je wykorzystać zarówno do dań głównych, jak i przystawek. Dlaczego warto jeść kurki? Kto powinien na nie uważać? Sprawdź!

Kiedy sezon na kurki?

Kurki rosną na glebach piaszczystych w lasach mieszanych. Sezon na nie rozpoczyna się w czerwcu i trwa do października. Wszystko zależy jednak od poziomu wilgotności w lesie. Kurki, podobnie jak inne grzyby, najszybciej wyrastają w ciepłe i wilgotne dni.

Grzyby te odznaczają się jasną, żółtą lub rdzawo-żółtą barwą. Mają lejkowaty, pofalowany kształt kapelusza, a jego trzon zwęża się ku dołowi. W środku kurka jest mięsista i jasna.

Warto jednak pamiętać, że do kurek podobna jest lisówka pomarańczowa, zwana często fałszywą kurką. To niejadalny grzyb, który ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki. Należy jednak na nie uważać, by nie narazić się na problemy z układem pokarmowym.

Kurki: jak przechowywać?

By uniknąć rozwoju groźnych dla organizmu drobnoustrojów, grzyby należy odpowiednio przechowywać. Powinny być one trzymane w temperaturze około 5°C przez 7 dni lub w 18°C przez 2 dni. Kurki można zarówno suszyć, jak i mrozić.

Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek

Kurki stanowią dobre źródło wielu witamin: D, C i z grupy B, a także minerałów takich jak: żelazo, mangan, miedzi, niacyna, fosfor, cynk i potas.

Ponadto, 100 gramów surowych grzybów zawiera od 19 do 32 kalorii. Wartość ta jednak wzrośnie w zależności od sposobu ich przygotowania.

Co jeszcze warto wiedzieć? Sprawdź naszą galerię! Takie są skutki jedzenia kurek dla organizmu:

Czy kurki są zdrowe? Kto powinien na nie uważać?

Kurki, choć są dobrym źródłem pożywienia, to jednocześnie pewne osoby powinny na nie uważać. Mogą one wywoływać reakcje alergiczne i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Ponadto kurki są ciężkostrawne, gdyż w ich ściankach komórkowych znajduje się chityna, która sprawia, że grzyb ten zalega w układzie trawiennym. Z tego względu ich spożycia nie zaleca się dzieciom poniżej siódmego roku życia, osobom starszym i mającym problemy z wątrobą.

Czy grzyby są zdrowe?

od 16 lat
Przyczyny obniżonego poziomu magnezu mogą być różne i wynikać zarówno z niedostatecznej jego ilości w codziennej diecie, zmniejszonego wchłaniania z przewodu pokarmowego, jak i nadmiernej jego utraty z organizmu. Co warto wtedy jeść?Sprawdź wszystkie produkty --->

Niedobór magnezu: przyczyny, objawy, skutki. Co jeść, gdy ma...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski