Masło to skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego. Masło charakteryzuje się bardzo dużą kalorycznością, ponieważ 100 g produktu zawiera aż 740 kalorii. Mimo to zawiera sporo substancji odżywczych, a to za sprawą krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
W maśle znajdują się nienasycone tłuszcze, które przekształcają się w niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Te tłuszcze występują naturalnie, a ich działanie nie jest aż tak szkodliwe, jak w przypadku izomerów trans powstających podczas utwardzania tłuszczów roślinnych.
Kilkanaście lat temu o maśle mówiło się nie najlepiej, a Polacy zachęcani byli do zastępowania go margaryną. Teraz jednak Polacy chętnie sięgają po masło.
Takie są zalety jedzenia masła. Kto powinien włączyć je do diety? - lista
W poniższej galerii sprawdźcie, co się dzieje z organizmem, gdy jemy masło:
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?