Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna rozpuszcza się również w wodzie.
W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K:
Aż 90% witaminy K jest wytwarzane przez rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach niewiele jej pozostaje. Zawartość witaminy K zwiększa się podczas fermentacji.
Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:
- produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
- niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni
To może Cię zainteresować
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zapendowska nie pokazuje się już publicznie. Jej ostatnie zdjęcie trafiło do sieci
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO
- Tak Agata Duda wystroiła się na pogrzeb. Wszyscy na nią patrzyli [ZDJĘCIA]
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną