Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Smaki Regionów: Nagrodzono najlepsze produkty

MRT
Targi Smaki Regionów: Nagrodzono najlepsze produkty
Targi Smaki Regionów: Nagrodzono najlepsze produkty Paweł F. Matysiak
Targi Smaki Regionów obfitują w zdrową, ekologiczną żywność. Świadczą o tym zdobyte nagrody. O tym, jak dobra jest Wielkopolska kuchnia przekonać się można do wtorku, w pawilonie 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

O tym, że Wielkopolska ma się czym pochwalić mogliśmy przekonać się w niedzielę. Aż siedmiu lokalnych producentów zostało wyróżnionych Medalem Targów Smaki Regionów.

Dodatkowo podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego sześć podmiotów z Wielkopolski dostało najwyższe odznaczenie w postaci pereł: firma Semco, średzka spółdzielnia mleczarka Jan, Pasoeka Chmielewscy za miód akacjowy z Kopaszewa, Wiesław Sakiewicz za nalewkę z czeremchy, a także restauracja P jak Pysznie za ozorki wieprzowe na konfiturze cebulowo-porzeczkowej z kluseczkami szarymi z nutą chrzanową..

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego nagrodziła też wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego Kluczem do Polskiej Spiżarni za wkład włożony w promocję regionalnych produktów z Wielkopolski.

Zobacz też:

Laureaci konkursu o Medal Targów Smaki Regionów
1. Gospodarstwo Rybackie Zielenica za filet pstrąga łososiowego wędzonego na zimno.
2. Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej FRYKAS za Szparagi konserwowe całe.
3. Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski za Schab Długodojrzewający za świni złotnickiej.
4. QZKO - Ekologiczne Gospodarstwo Rolno – Agroturystyczne za Masło swojskie z mleka koziego.
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl za tradycyjny gzik wielkopolski - twarożek.
6. Tradycyjna Wędzarnia Warmińska otrzymuje medal „Smaki Regionów” za Wędzony filet z jesiotra syberyjskiego.
7. Gospodarstwo Pasieczne Noteckie Miody za Miód borówkowy z borówką.
8. FISH-NET Koza Grzegorz za „Wojnowską rybę na kwaśno” – sandacz.
9. Krystyna Hapka za grzyby marynowane z szyszką.
10. KLIMEKO Bogusław Klimczak za Masło Extra.
11. ZIELONO MI Agnieszka Jarosińska za borówkę amerykańską – sok premium.
12. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód wielokwiatowy.
13. TAST Jan Tabiński za pomorskie ciastka przyjaźni z doliny 7 młynów.
14. VIN-KON za cydr bursztynowy.
15. VITACORN za olej z orzecha włoskiego, tłoczony na zimno, nierafinowany.
16. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska za rzodkiewki kiszone.
17. SEMCO za olej rydzowy.
18. Agronomik Polska (Winnica Saint Vincent) za wino białe półwytrawne słoneczne 2016.
19. Escapada Katarzyna Morawicz za Pastrami.
20. „Salcum – Fixum” Jarosław Szlachetko za Pasztet z kaczki z kurkami.
Wyróżnienia w konkursie o Medal Targów „Smaki Regionów”
1) Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za Musztardę kcyńską pałucką.
2) Nalewki Staropolskie Karol Majewski I Wspólnicy za wiśniową pigwową.
3) Gospodarstwo Pasieczne Bednarek „Notecki Miód” za miód gryczany pszczeli nektarowy.
4) Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA za kiszone zielone pomidory na Solance Kołobrzeskiej.
5) Masarnia Kwiecińscy za wędzonkę żnińską długodojrzewającą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski