Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Smaki Regionów: Wędliny, produkty mleczne, oleje - to mamy najlepsze!

Marta Danielewicz
Targi Smaki Regionów Polska Izba Produktu Regionalnego nagrodziła Perłami 6. producentów z Wielkopolski
Targi Smaki Regionów Polska Izba Produktu Regionalnego nagrodziła Perłami 6. producentów z Wielkopolski
Targi Smaki Regionów oraz Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego były okazją, by poznać jakie wielkopolskie produkty są najlepsze. Goście Forum odwiedzili lokalnych producentów.

Targi Smaki Regionów, które odbyły się na Międzynarodowych Targach Poznańskich, były jedyną i niepowtarzalną okazją, by spróbować zdrowej, ekologicznej żywności, pochodzącej od lokalnych producentów. Była to także okazja do zacieśnienia współpracy między Wielkopolską a innymi regionami zrzeszonymi w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To właśnie nasz region był w tym roku, po raz pierwszy, gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Z tej okazji do Poznania przyjechali przedstawiciele kilkudziesięciu regionów - z Polski, ale także z zagranicy. Podstawowym celem istnienia Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest ułatwienie konsumentom i turystom odnalezienia miejsc, w których produkuje się i sprzedaje tradycyjną żywność regionalną.

ZOBACZ TEŻ: Targi Smaki Regionów: Nagrodzono najlepsze produkty

- Dwa lata temu zaproponowaliśmy, by to właśnie Wielkopolska była gospodarzem Forum, byśmy mogli zaprezentować naszych producentów, a mamy ich 124, skupionych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Poza tym mamy się czym pochwalić. Nasze produkty nie dość, że certyfikowane, to są po prostu smaczne i cieszą się dużym uznaniem na świecie - tłumaczył Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

Lokalne gospodarstwa

Goście Forum mieli możliwość, by poznać nasze lokalne produkty, a także przyjrzeć się pracy małych gospodarstw, gdzie są one wytwarzane. Forum rozpoczęło się od wyjazdów studyjnych do lokalnych producentów. Goście z zagranicy mogli m.in. spróbować wielkopolskich olejów tłoczonych na zimno, soków tłoczonych z Tłoczni Soków Owocowych Płonka, nalewek z Opactwa Benedyktynów w Lubiniu oraz skosztować andrutów kaliskich.

- Wyjazdy studyjne odbyły się w dwóch różnych częściach naszego województwa. Pokazaliśmy gościom z zagranicy i innych regionów Polski lokalnych producentów, którzy wytwarzają dobrej jakości produkty. To, jak na co dzień pracują i że wcale nie są to duże przetwórstwa, a małe, rodzinne gospodarstwa. Staraliśmy się zaprezentować tradycyjne wielkopolskie potrawy, nie mogło zabraknąć kaczki z pyzami i modrą kapustą, żurku, białego barszczu z kiełbasą wyprodukowaną ze świni złotnickiej. Oczywiście, były też pyry z gzikiem, biała kiełbasa parzona, ser smażony z Nowego Tomyśla, andruty kaliskie i szereg innych -opowiada Krzysztof Grabowski.

Najmocniejszy region

Następnego dnia na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyło się Forum Sieci, które połączono z Targami Smaki Regionów, gdzie w formie wykładów oraz debaty przedstawiony został m.in. aktualny stan Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, zaprezentowane zostały prelekcje na temat możliwości działań marketingowych dla małych producentów żywności.
- Niepowtarzalność smakowa danego produktu zależy od regionu, w którym został wytworzony, od klimatu, który tam panuje - tłumaczyła zebranym dr Aleksandra Swulińska - Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Tajemnica smaku leży też w wodzie. Dawniej bogactwo spiżarni zależało w dużej mierze od pracowitości.

Na sali pojawiły się też regiony ze swoimi prezentacjami, które pretendują do tego, by wstąpić do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To regiony Słowenii, Sibiu w Rumunii, z którym Wielkopolska zamierza zawrzeć porozumienie o współpracy i region z Mołdawii.

- Forum specjalnie połączyliśmy z Targami Smaki Regionów, by nasi goście mogli zobaczyć czym szczycimy się w Polsce, bo prezentowały się tu wszystkie regiony. Największe stoiska miała Wielkopolska. A wynikało to z tego, że mamy wielu producentów zrzeszonych w sieci - prezentowało się u nas 38 podmiotów, dodatkowo pięć regionów zagranicznych - tłumaczy Grabowski.

Gościem specjalnym Forum był Robert Makłowicz, który przygotował dla gości degustacje polskich win, a następnie pokaz kulinarny.

- Wielkopolska, jeśli chodzi o tę certyfikację Dziedzictwa Kulinarnego, jest bardzo mocna. Nie wszędzie w Polsce ten znaczek jest dostrzegany. Tymczasem będąc w Niemczech i widząc ten znak na drzwiach restauracji można w ciemno do niej zajechać. Sam będąc w regionach, które znałem słabo, korzystałem z oferty tych restauracji z tym znakiem i to był zawsze strzał w dziesiątkę - opowiadał Robert Makłowicz.

Perły i klucz do spiżarni

O tym, że Wielkopolska ma się czym pochwalić mogliśmy przekonać się w niedzielę. Aż siedmiu lokalnych producentów zostało wyróżnionych Medalem Targów Smaki Regionów. Dodatkowo podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego sześć podmiotów z Wielkopolski dostało najwyższe odznaczenie w postaci pereł: firma Semco, Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana, Pasieka Chmielewscy za miód akacjowy z Kopaszewa, Wiesław Sakiewicz za nalewkę z czeremchy, a także restauracja P jak Pysznie.

- Perły to duże wyróżnienie dla naszych producentów i motywacja do dalszego działania - mówił Krzysztof Grabowski.

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego nagrodziła też wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego Kluczem do Polskiej Spiżarni za wkład włożony w promocję regionalnych produktów z Wielkopolski.

- To jest olbrzymie wyróżnienie. Klucz ten otrzymałem za wieloletnią działalność na rzecz promocji produktu regionalnego. Jestem zaskoczony i wdzięczny - powiedział nam tuż po jej odebraniu Krzysztof Grabowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski