Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z gruszkami i żurawiną

Elżbieta Podolska
123rf
Tarta z gruszkami i żurawiną to ciasto, które świetni sprawdzi się podczas imprez. Nie jest zbyt słodkie, ale za to jest pyszne.

Składniki:

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • sól, 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)
  • 2 gruszki (około 180 g każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g bitej śmietany
  • sól, pieprz
  • 120 g całych suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

Przygotowanie:
Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy, aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę.

Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 - 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200°C, termoobieg - 175°C, piekarnik gazowy - poziom 3). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski