Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 500 g leśnych grzybów
- 1 cebula - drobno posiekać
- 2 jaja
- szklanka śmietany 18%
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło, jajko, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie: cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Gdy puszczą sok zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki, sól i pieprz.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec w 200 stopniach przez około 10 minut.
Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami, serem i posolić. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie, zalać śmietaną z serem i jajkiem i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?