18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z grzybami

Agata Draht
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agata Draht

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól

Nadzienie:

  • 500 g leśnych grzybów
  • 1 cebula - drobno posiekać
  • 2 jaja
  • szklanka śmietany 18%
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło, jajko, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na pół godziny.

W międzyczasie przygotować nadzienie: cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Gdy puszczą sok zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 10 minut. Na końcu dodać natkę pietruszki, sól i pieprz.

Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i przełożyć na formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec w 200 stopniach przez około 10 minut.

Śmietanę dobrze wymieszać z jajkami, serem i posolić. Na podpieczony spód nałożyć nadzienie, zalać śmietaną z serem i jajkiem i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski