Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z papryką

Adrianna Kasperska
123rf
Prezentujemy przepis na tartę z papryką. Jego autorem jest Adrianna Kasperska.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 20dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 żółte papryki
  • opakowanie serka feta (30 dag)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • świeża mięta

Przygotowanie:
Do przesianej mąki przez sito dodaj masło, żółtka, sól i wodę. Wszystkie składnik zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Uformowaną kulę owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny. Po minionym czasie wyjmij ciasto i je rozwałkuj. Nasmaruj formę masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto na przygotowaną formę i nakłuj spód widelcem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do ostygnięcia.

Umyj papryki i pokrój w plasterki. Posyp solą. Na patelni rozgrzanej masłem zeszklij cebulę z czosnkiem i wyłóż na ciasto. Serek pokrój i połóż na cebuli. Na górę dodaj paprykę. Posyp miętą i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami i pieprzem. Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. Gotową tartę udekoruj liśćmi świeżej mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski