Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 20dag masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 żółte papryki
- opakowanie serka feta (30 dag)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 jajka
- szklanka śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
- świeża mięta
Przygotowanie:
Do przesianej mąki przez sito dodaj masło, żółtka, sól i wodę. Wszystkie składnik zagnieć i wyrób gładkie ciasto. Uformowaną kulę owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny. Po minionym czasie wyjmij ciasto i je rozwałkuj. Nasmaruj formę masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto na przygotowaną formę i nakłuj spód widelcem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj papryki i pokrój w plasterki. Posyp solą. Na patelni rozgrzanej masłem zeszklij cebulę z czosnkiem i wyłóż na ciasto. Serek pokrój i połóż na cebuli. Na górę dodaj paprykę. Posyp miętą i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami i pieprzem. Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. Gotową tartę udekoruj liśćmi świeżej mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?