Składniki:
3 filiżanki mąki
sól
3 łyżki stołowe masła
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
100 g podgrzybków
100 g kurek
100 g borowików
40 g masła
1/2 cebuli
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
kozi serek
szczypiorek
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Ciasto:
3 filiżanki mąki,
szczypta soli,
3 łyżki stołowe masła,
1 żółtko,
1 łyżka kwaśnej śmietany.
Ze składników delikatnie zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
W tym czasie szykujemy farsz:
Wszystkie grzyby przesmażamy na 40 g masła. Dodajemy 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2-3 kulki zioła angielskiego.
Całość podlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Ciasto wypiekamy w formach do tartaletek w temp. 180 stopni, następnie wypełniamy zapieczonym farszem z grzybów. Danie podajemy z uzupełniającym smakowo danie kozim serkiem z odrobiną szczypiorku i śmietany.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?