Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tartaletki grzybowe

ELKA
Tartaletki grzybowe
Tartaletki grzybowe Paweł Miecznik
Pyszne, choć pracochłonne. Tartaletki grzybowe. Koniecznie spróbuj!

Składniki:
3 filiżanki mąki
sól
3 łyżki stołowe masła
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
100 g podgrzybków
100 g kurek
100 g borowików
40 g masła
1/2 cebuli
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
kozi serek
szczypiorek

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:

Ciasto:
3 filiżanki mąki,
szczypta soli,
3 łyżki stołowe masła,
1 żółtko,
1 łyżka kwaśnej śmietany.

Ze składników delikatnie zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

W tym czasie szykujemy farsz:
Wszystkie grzyby przesmażamy na 40 g masła. Dodajemy 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2-3 kulki zioła angielskiego.

Całość podlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Ciasto wypiekamy w formach do tartaletek w temp. 180 stopni, następnie wypełniamy zapieczonym farszem z grzybów. Danie podajemy z uzupełniającym smakowo danie kozim serkiem z odrobiną szczypiorku i śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski