Pomidory: właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Pomidory to bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe warzywo. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi: likopenowi. To najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów. Co ciekawe, obróbka cieplna nie wpływa na jego ilość, a w przetworach jest go nawet do trzech razy więcej niż w świeżych pomidorach.
Jakie są dokładne właściwości zdrowotne pomidorów?
- zapobiegają miażdżycy
- obniżają poziom cholesterolu
- działają antynowotworowo
- obniżają ciśnienie krwi
- korzystnie wpływają na pracę serca
- poprawiają odporność
- wspomagają trawienie
- poprawiają pracę układu nerwowego
- mają właściwości upiększające
- chronią przed słońcem
Co więcej, pomidory są też dobrym wyborem dla osób, które dbają o linię lub walczą z nadwagą. 100 gram tego warzywa to zaledwie 18 kalorii. Jeden średniej wielkości pomidor ma zatem jedynie około 32 kalorie. Ponadto, są bogate w wodę, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie.
Pomidory mają też dużo witaminy: C, E, PP, K, z grupy B oraz beta-karotenu. To też bogactwo pierwiastków mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Znaleźć w nich można także mikroelementy takie jak mangan, miedź czy kobalt.
Kto nie powinien jeść pomidorów? Skutki jedzenia pomidorów
Pomidory pomimo wielu właściwości zdrowotnych i dobrego smaku nie są dobre dla wszystkich. Pewne grupy osób powinny unikać spożywania tego warzywa.
Kto dokładnie nie powinien jeść pomidorów? Jakie osoby powinny zrezygnować z ich obecności w diecie? Sprawdź naszą galerię!
Zbyt duże ilości pomidorów mogą negatywnie wpłynąć na organizm człowieka. Częste ich spożywanie może spowodować nadmierne zakwaszenie żołądka. Dzieje się tak ze względu na obecność kwasów jabłkowego i cytrynowego.
Ponadto, w pomidorach zawarta jest histamina. Może ona powodować wysypkę skórną lub reakcję alergiczną. Kolejnym problemem mogą być kamienie nerkowe odkładające się przez nadmiar wapniu i szczawianu.
Czy da się przedawkować pomidory?
Pomidory zawierają w sobie bardzo duże ilości wody. Z tego też względu trudno jest je przedawkować. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdego produktu spożywczego, dobrze jest zachować umiar, szczególnie biorąc pod uwagę różne skutki uboczne wynikające z ich spożywania.
Czytaj więcej na gloswielkopolski.pl.
Jeździsz samochodem? Pamiętaj, że bezterminowe prawo jazdy jest już nieaktualne. Trzeba będzie je wymienić. Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety. Jeśli często jesz orzechy, to powinieneś wiedzieć, że niektóre z nich mają tyle kalorii co pączek. Sprawdziliśmy, które są najbardziej kaloryczne.
W pomidorach będzie więcej witaminy D?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?