Takie produkty spożywcze mogą nasilać trądzik
Trądzik kojarzy się z okresem dojrzewania, okazuje się jednak, że coraz częściej trądzik dotyka również osoby dorosłe - nawet po 40. roku życia.
Samo jedzenie nie powoduje trądziku ani mu nie zapobiega. Największe znaczenie mają geny i styl życia. Jednak codzienna dieta również odgrywa tu ważną rolę. Coraz więcej badań potwierdza, że żywienie może wpływać na zmiany trądzikowe.
Trądzik powstaje na skutek zbyt intensywnej pracy gruczołów łojowych. Wytwarzany w nadmiarze łój miesza się z bakteriami na skórze oraz złuszczającym się naskórkiem, blokując pory skórne i mieszki włosowe a w konsekwencji - powodując przewlekły stan zapalny skóry.
Niektóre produkty spożywcze mogą nasilić trądzik i pogorszyć stan skóry, inne pomagają zachować zdrową cerę.
Co powoduje trądzik? Jakie są przyczyny powstawania trądziku?
Powstawaniu trądziku sprzyjają m.in.:
- czynniki genetyczne,
- nadmierny stres, chroniczne zmęczenie,
- hormony, np. w określonych fazach cyklu miesiączkowego lub w ciąży,
- zespół policystycznych jajników (PCOS) – zwiększony poziom testosteronu,
- niektóre leki – głównie sterydy i leki przeciwpadaczkowe,
- palenie papierosów – palenie tytoniu także zwiększa ryzyko powstania trądziku,
- nieodpowiednia dieta - m.in. ostre potrawy, cukry proste ale także niedobory witamin i minerałów,
- nieprawidłowa pielęgnacja.
- zmiany klimatyczne oraz zanieczyszczenia środowiska.
Takie produkty spożywcze mogą nasilać trądzik - lista
Jakie jedzenie może powodować trądzik? Co jeść a czego unikać, aby pozbyć się trądziku?
Zobacz teraz w naszej galerii:
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?