Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te robaki i owady są dodawane DO JEDZENIA Nawet o tym nie wiesz. Oto lista legalnych dodatków z owadów! CO Z NICH ROBIĄ? SPRAWDŹ

OPRAC.:
PAP
PAP
Jacek Bombor
Jacek Bombor
Obrzydzają Cię robaki? Na widok robala masz ciarki? A wiesz, że codziennie zjadasz je w...żywności? Dodatki z owadów do żywności są dopuszczone także w Unii Europejskiej - inne robale pozwalają, by produkty miały lepszy kolor, połysk, czy trwałość. Przedstawiamy LISTĘ ROBAKÓW, z których produkowana jest żywność. KLIKNIJ W GALERIĘ ZDJĘĆ
Obrzydzają Cię robaki? Na widok robala masz ciarki? A wiesz, że codziennie zjadasz je w...żywności? Dodatki z owadów do żywności są dopuszczone także w Unii Europejskiej - inne robale pozwalają, by produkty miały lepszy kolor, połysk, czy trwałość. Przedstawiamy LISTĘ ROBAKÓW, z których produkowana jest żywność. KLIKNIJ W GALERIĘ ZDJĘĆ arc.
Obrzydzają Cię robaki? Na widok robala masz ciarki? A wiesz, że codziennie zjadasz je w...żywności? Dodatki z owadów do żywności są dopuszczone także w Unii Europejskiej - inne robale pozwalają, by produkty miały lepszy kolor, połysk, czy trwałość. Przedstawiamy LISTĘ ROBAKÓW, z których produkowana jest żywność. KLIKNIJ W GALERIĘ ZDJĘĆ

Te robaki i owady są dodawane do żywności. Nawet o tym nie wiesz. Oto lista legalnych dodatków z owadów! CO Z NICH ROBIĄ? SPRAWDŹ

Od 24 stycznia 2023 roku Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Do krajów Unii Europejskiej trafiają produkty na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus. Mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do produktów takich jak m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe, ciasteczka i herbatniki czy przetwory mięsne oraz zupy.KLIKNIJ TUTAJ: TE ROBAKI DODAJĄ DO ŻYWNOŚCI
Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.

Stworzyliśmy listę owadów,które są obecnie legalnie stosowane w przemyśle żywnościowym

Zaskoczeni? 5 marca na listę dozwolonych dodatków trafi kolejny robal: larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).

Czy owady w jedzeniu nam zaszkodzą?

Owady są źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczu, w tym też charakteryzującego się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawierają składniki mineralne i witaminy oraz chitynę, która może pełnić funkcję błonnika - informuje prof. Małgorzata Nowacka, pracująca na Wydziale Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Hodowla owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt.

Zdaniem ekspertki obecnie żywność z owadów nie jest zagrożeniem dla polskich hodowców bydła, trzody i drobiu. Zauważyła jednak, że "ogólnie obserwuje się trend ograniczania spożycia mięsa"

Warto podkreślić, że choć wykorzystanie owadów jako źródła białka i składnika żywności jest nadal stosunkowo rzadkie w Europie, to jednak coraz więcej firm wprowadza na rynek produkty wykorzystujące właśnie te surowce. Wszystkie produkty z owadów w UE muszą spełniać ściśle określone wymogi dotyczące jakości, bezpieczeństwa i higieny, co zapewnia ochronę konsumentów i zachęca do dalszego badania możliwości wykorzystania owadów w żywności.

Owady w żywności w UE to "nowa żywność"

W niektórych krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Meksyk, spożywanie owadów i robaków jest powszechne i akceptowane kulturowo. W takich miejscach owady i robaki są często sprzedawane jako przekąski lub jako dodatek do dań głównych.
W Unii Europejskiej, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowych żywności, produkty pochodzące z owadów i robaków są traktowane jako "nowa żywność". Oznacza to, że przed wprowadzeniem takiego produktu do obrotu, konieczne jest uzyskanie zezwolenia na jego sprzedaż i stosowanie.
W ramach uzyskania zezwolenia, konieczne jest dostarczenie szczegółowych informacji dotyczących produktu, w tym jego składu, właściwości, metody produkcji, a także wyniki badań toksykologicznych i mikrobiologicznych. Wszystkie produkty z owadów muszą spełniać wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności, a ich stosowanie musi być zgodne z zasadami dobrych praktyk higienicznych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Te robaki i owady są dodawane DO JEDZENIA Nawet o tym nie wiesz. Oto lista legalnych dodatków z owadów! CO Z NICH ROBIĄ? SPRAWDŹ - Dziennik Zachodni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski