Składniki:
- 6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru
- 50 dag mascarpone
- 4 łyżki amaretto
- około 20 biszkoptów "kocie języczki"
- 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej
- 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
Przygotowanie:
Żółtka należy przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na gładką puszystą masę w prawie białym kolorze.
Dodać mascarpone i ponownie miksować na gładką masę.
Dolać kawę i amaretto. Zanurzyć w tym delikatnie biszkopty. Nasączone biszkopty ułożyć w płaskim naczyniu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy. I znowu biszkopty, i masa, tak do momentu, kiedy masa się skończy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Należy wstawić je do lodówki na kilka godzin. Najlepiej naczynie zabezpieczyć tak, by masa nie nabrała zapachów z lodówki. Po wyjęciu delikatnie posypać kakao.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?