Tiramisu: Klasyczny włoski deser

ELKA
Klasyczny włoski deser

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 50 dag mascarpone
  • 4 łyżki amaretto
  • około 20 biszkoptów "kocie języczki"
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej
  • 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

Przygotowanie:
Żółtka należy przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć mikserem na gładką puszystą masę w prawie białym kolorze.
Dodać mascarpone i ponownie miksować na gładką masę.

Dolać kawę i amaretto. Zanurzyć w tym delikatnie biszkopty. Nasączone biszkopty ułożyć w płaskim naczyniu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy. I znowu biszkopty, i masa, tak do momentu, kiedy masa się skończy.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Należy wstawić je do lodówki na kilka godzin. Najlepiej naczynie zabezpieczyć tak, by masa nie nabrała zapachów z lodówki. Po wyjęciu delikatnie posypać kakao.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie