Tłusty czwartek 2019: PRZEPISY na PĄCZKI i faworki. Jak je zrobić w domu? [PRZEPIS PROSTY I TANI, WIDEO]
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał.
Kliknij i zobacz przepis na pączki z marmoladą i faworki!
Pączki i faworki PRZEPISY. Jak zrobić w domu pączki i faworki? [PRZEPIS ŁATWY I TANI]
Przepis na pączki z kremem
- 600 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 6 jaj
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- olejek śmietankowy
- szczypta soli
- cukier puder
- olej do smażenia
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ok. 3 łyżek gorącej wody
Na śniadanie, obiad, kolację... zobacz inne przepisy w naszym serwisie "PRZEPISY"!
Sposób przygotowania pączków z kremem:
200 g mąki mieszamy z drożdżami i mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy podrośnie, do masy dodajemy jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrabiamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Z każdej części formujemy podłużny wałek i dzielimy go na kawałki. Z każdej porcji formujemy okrągłe pączki. Przykrywamy je ściereczką i pozostawmy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.
Krem budyniowy, czekoladowy przekładamy do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewajmy kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki dekorujemy przygotowanym lukrem.
Poznaniacy jedzą pączki na czas. Zobacz film:
Na następnej stronie: Przepis na pączki z marmoladą i faworki!
Przepis na pączki z marmoladą
Ciasto:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250ml szklanka mleka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 50 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubiona konfitura lub marmolada
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Zobacz też: Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków. Zapisz się już dzisiaj!
Sposób przygotowania pączków z marmoladą:
Najpierw robimy rozczyn mieszając z ciepłym mlekiem drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy masę do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i szczyptę soli. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 1 łyżką cukru waniliowego na białą pianę. Do miski z mąką wlewamy rozczyn i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy ciasto. Zagniatamy ręką ciasto przez około 15 minut, po czym dodajemy do niego roztopione, ostudzone masło i rum.
Zagniatamy dalej ciasto i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na blat oprószony mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy przez chwilę. Następnie formujemy walec i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki. Powtarzamy procedurę z całym ciastem. Na środek każdego krążka kładziemy 1/2 łyżeczki dżemu i lepimy pączki. Następnie rozkładamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy po 4-5 pączków na nagrzany olej, smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na faworki:
Składniki:
- 500 g mąki
- 8 żółtek
- 50 masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki octu lub spirytusu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania faworków:
Do mąki dodajemy żółtka, spirytus, sól i mieszamy całość do równomiernego rozprowadzenia żółtek. Powoli dodajemy śmietanę stale mieszając około 5 minut. Przekładamy ciasto na stolnicę i rękami wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto dzielimy na kilka porcji, każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na paski. Środek każdego paska przecinamy i przekładamy jeden koniec przez wykonane nacięcie. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju.Każdą porcję usmażonych faworków odsączamy z tłuszczu na papierze. W końcu posypujemy cukrem pudrem.
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?