Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2019: PRZEPISY na PĄCZKI i FAWORKI. Jak je zrobić w domu? [PRZEPIS PROSTY I TANI, WIDEO]

Anastazja Bezduszna
Pączki i faworki PRZEPISY. Jak zrobić w domu pączki i faworki?
Pączki i faworki PRZEPISY. Jak zrobić w domu pączki i faworki? Waldemar Wylegalski
Jak zrobić w domu pączki i faworki? To nic trudnego, jeśli ma się dobry przepis. Tłusty Czwartek 2019 już 28 lutego, więc to idealna chwila, żeby spróbować samemu przygotować puszyste słodkości. Zwłaszcza, że mam dla Was sprawdzone receptury na pączki i faworki idealne na tłusty czwartek.

Tłusty czwartek 2019: PRZEPISY na PĄCZKI i faworki. Jak je zrobić w domu? [PRZEPIS PROSTY I TANI, WIDEO]

W tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał.

Kliknij i zobacz przepis na pączki z marmoladą i faworki!

Pączki i faworki PRZEPISY. Jak zrobić w domu pączki i faworki? [PRZEPIS ŁATWY I TANI]

Przepis na pączki z kremem

  • 600 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 6 jaj
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

Na śniadanie, obiad, kolację... zobacz inne przepisy w naszym serwisie "PRZEPISY"!

Sposób przygotowania pączków z kremem:
200 g mąki mieszamy z drożdżami i mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy podrośnie, do masy dodajemy jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrabiamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Z każdej części formujemy podłużny wałek i dzielimy go na kawałki. Z każdej porcji formujemy okrągłe pączki. Przykrywamy je ściereczką i pozostawmy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.

Krem budyniowy, czekoladowy przekładamy do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewajmy kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki dekorujemy przygotowanym lukrem.

Poznaniacy jedzą pączki na czas. Zobacz film:

Na następnej stronie: Przepis na pączki z marmoladą i faworki!

Przepis na pączki z marmoladą

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 250ml szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura lub marmolada
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Zobacz też: Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków. Zapisz się już dzisiaj!

Sposób przygotowania pączków z marmoladą:
Najpierw robimy rozczyn mieszając z ciepłym mlekiem drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy masę do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę i szczyptę soli. Żółtka ucieramy z resztą cukru i 1 łyżką cukru waniliowego na białą pianę. Do miski z mąką wlewamy rozczyn i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy ciasto. Zagniatamy ręką ciasto przez około 15 minut, po czym dodajemy do niego roztopione, ostudzone masło i rum.

Zagniatamy dalej ciasto i formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na blat oprószony mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy przez chwilę. Następnie formujemy walec i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki. Powtarzamy procedurę z całym ciastem. Na środek każdego krążka kładziemy 1/2 łyżeczki dżemu i lepimy pączki. Następnie rozkładamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy po 4-5 pączków na nagrzany olej, smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na faworki:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 8 żółtek
  • 50 masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania faworków:
Do mąki dodajemy żółtka, spirytus, sól i mieszamy całość do równomiernego rozprowadzenia żółtek. Powoli dodajemy śmietanę stale mieszając około 5 minut. Przekładamy ciasto na stolnicę i rękami wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto dzielimy na kilka porcji, każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na paski. Środek każdego paska przecinamy i przekładamy jeden koniec przez wykonane nacięcie. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju.Każdą porcję usmażonych faworków odsączamy z tłuszczu na papierze. W końcu posypujemy cukrem pudrem.

POLECAMY:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek 2019: PRZEPISY na PĄCZKI i FAWORKI. Jak je zrobić w domu? [PRZEPIS PROSTY I TANI, WIDEO] - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski