Przepis na pączki
Z proponowanego przez nas przepisu wyjdzie około 18 pysznych i puszystych pączków.
Składniki potrzebne do przygotowania domowych pączków:
- mąka - 0,5 kg
- mleko - 250 g
- cukier - 62,5 g
- masło - 50 g
- jajko - 1 sztuka
- żółtka - 62,5 g
- cukier waniliowy - 5 g
- wódka 40 proc. - 20 g
- drożdże - 25 g
- sól - 2 g
Przygotowanie:
Punkt pierwszy:
Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. Mleko podgrzewamy do 40 stopni i dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy do połączenia i rozpuszczenia składników. Następnie czekamy ok. 30 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Punkt drugi:
Resztę cukru oraz cukier waniliowy wsypujemy do jajek i mieszamy do połączenia. Następnie rozpuszczamy masło i dodajemy do niego około 2g soli.
Punkt trzeci:
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W tym celu do mąki dodajemy przygotowane w poprzednich krokach półprodukty. Dodajemy również alkohol. Mieszamy wszystko do połączenia się składników i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je na 40 minut do wyrośnięcia.
Punkt czwarty:
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, z których powstaną nasze pączki i formuje z nich kulki. Tak powstałe pączki ponownie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Punkt piąty:
Pączki smażymy na smalcu w wysokim garnku po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie nadziewamy je za pomocą .... i dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?