Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jemy por. Takie są skutki jedzenia pora

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Por to jedno z najzdrowszych warzyw. Por jest warzywem niemal uniwersalnym. Można jeść je na surowo (oczywiście po odcięciu korzenia, zdjęciu zielonych liści, najlepiej także przekrojeniu na pół i umyciu pod wodą), ale również zapiekać, gotować, także na parze, smażyć i marynować.Właściwości dotyczące pora znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>
Por to jedno z najzdrowszych warzyw. Por jest warzywem niemal uniwersalnym. Można jeść je na surowo (oczywiście po odcięciu korzenia, zdjęciu zielonych liści, najlepiej także przekrojeniu na pół i umyciu pod wodą), ale również zapiekać, gotować, także na parze, smażyć i marynować.Właściwości dotyczące pora znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por to jedno z najpopularniejszych warzyw, które znamy głównie jako składnik rosołu. Jak się okazuje por ma zdecydowanie więcej zastosowań w kuchni niż tylko ta zupa. W ostatnich latach na szczęście por zyskał wielu sympatyków, którzy znajdują zastosowanie dla tego smacznego warzywa. Zobaczcie, w jakiej formie to warzywo jest najzdrowsze i jakie właściwości ma por.

Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.

Por to źródło minerałów: m.in.

  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • cynk
  • fosfor

Koniecznie przeczytaj:Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko

Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B. Por obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik.

Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. A z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.

Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze. Jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Można go jeść bez obaw, wyjątkiem są jedynie osoby, które skarżą się na problemy z wrzodami, wzdęciami czy wątrobą.

Takie są właściwości pora. To dzieje się z organizmem, gdy jesz por

Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym. To zyskasz, codziennie spożywając por. Oto właściwości zdrowotne pora - zobacz w naszej galerii:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski