Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jesz gruszki. Zobacz - takie właściwości ma teraz ten owoc

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Sezon na gruszki zaczyna się w lipcu, a kończy pod koniec września. To idealny czas, by skosztować tego owocu właśnie teraz! Jeśli jesteś zwolennikiem robienia zapraw, warto w tym czasie zrobić zapasy owoców, by po sezonie nadal móc cieszyć się z tego owocu. Dostarcz do swojego organizmu zastrzyk witamin! W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają gruszki. ▶▶
Sezon na gruszki zaczyna się w lipcu, a kończy pod koniec września. To idealny czas, by skosztować tego owocu właśnie teraz! Jeśli jesteś zwolennikiem robienia zapraw, warto w tym czasie zrobić zapasy owoców, by po sezonie nadal móc cieszyć się z tego owocu. Dostarcz do swojego organizmu zastrzyk witamin! W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają gruszki. ▶▶ pixabay.com
Sezon na gruszki zaczyna się w lipcu, a kończy pod koniec września. To idealny czas, by skosztować tego owocu właśnie teraz! Jeśli jesteś zwolennikiem robienia zapraw, warto w tym czasie zrobić zapasy owoców, by po sezonie nadal móc cieszyć się z tego owocu. Dostarcz do swojego organizmu zastrzyk witamin! W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają gruszki.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 30

od 16 lat

Gruszki do Europy przybyły ze starożytnej Persji. Później uprawiano już na terenach antycznej Grecji i stamtąd trafiły do Rzymu. Podobno z polecenia Juliusza Cezara zasadzono je w Anglii.

Uwaga! Gruszki mogą powodować alergię. To najczęściej wynik reakcji krzyżowej, która powstaje między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi, dlatego pojawia się najczęściej u osób uczulonych już na pyłki. Pojawia się jako zespół alergii jamy ustnej.

W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości mają gruszki:

Świeża gruszka, średniej wielkości ma ok. 60 kalorii. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów.

100 gram gruszki zawiera:

  • 84,0 g. wody,
  • 0,3 g. tłuszczy,
  • 0,5 g. białka,
  • 13,0 g, węglowodanów,
  • 0,03 mg. witaminy B1,
  • 0,03 mg. wit. B2
  • 0,015 mg. wit. B6
  • 7 mg. wit. C
  • 0,0053 mg. karotenu,
  • 2,1 mg. sodu,
  • 130,0 mg. potasu,
  • 7,8 mg. magnezu,
  • 10,0 mg. wapnia,
  • 15,0 mg. fosforu,
  • 0,26 mg. żelaza,
  • bor i jod występują w śladowych ilościach.

Gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je spożywać również osoby z wrażliwym żołądkiem. Owoce te składają się głównie z wody, dzięki czemu krótko zalegają w żołądku i go nie obciążają. Jeśli po jej zjedzeniu obserwujesz niepokojące objawy – spróbuj zjeść je w postaci startej. W takiej postaci można podawać je również niemowlętom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: To dzieje się z organizmem, gdy jesz gruszki. Zobacz - takie właściwości ma teraz ten owoc - Express Bydgoski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski