Jajko uważane jest za symbol odradzającego się życia. Już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce.
Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych. Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka – białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem.
Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem są najważniejszym elementem wielkanocnego menu, a jaja w postaci pisanek niesiemy też do święcenia.
Zobacz kto powinien jeść jajka, ile i dlaczego?
W kuchni jajko, trochę jak masło, różnie sobie radziło - raz było chwalone, raz ganione, a nawet przeganiane. Obwiniane było przede wszystkim o to, że bardzo podnosi nam zły cholesterol, więc w diecie powinno się je zdecydowanie ograniczać. Teraz już specjaliści raczej są zgodni - jajka są dla naszego zdrowia bezpieczne i wartościowe.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?