Liść laurowy to wysuszone liście drzewa laurowego (inaczej wawrzyn szlachetny), które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji.
W kuchniach całego świata jego liście zwane laurowymi lub bobkowymi cenione są przede wszystkim ze względu na swój charakterystyczny aromat, który idealnie dopełnia smaku wielu dań, a także za działanie pobudzające trawienie. My znamy go jako dodatek do zup, bigosu, sosów.
Olejek z liści laurowych stosowany jest do produkcji kosmetyków.
Koniecznie zobacz:Takie są skutki jedzenia jajek na miękko - zobacz! To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko
Współczesna fitoterapia poleca wywar z liści laurowych na reumatyzm i artretyzm, który można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W tym przypadku liście laurowe działają na dwa sposoby.
W ziołolecznictwie gotowane liście laurowe stosuje się też w łagodzeniu zapalenia oskrzeli i suchego kaszlu. Wystarczy położyć je na piersiach i przykryć szmatką.
Nie każdy powinien spożywać wywary z liści laurowych. Nie polecane są kobietom w ciąży czy karmiącym piersią.
To się dzieje z organizmem gdy jemy liście laurowe
W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto stosować liście laurowe:
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?