Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem, kiedy jemy gruszki. Czy warto włączyć je do diety zimą?

OPRAC.:
Dariusz Nawrocki
Dariusz Nawrocki
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pozytywnych właściwości mają gruszki. W naszej galerii znajdziecie listę zalet gruszek. Pojawią się też informacje o tym, kto powinien wykreślić ten owoc ze swojego menu.Takie są skutki jedzenia gruszek. Szczegóły znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pozytywnych właściwości mają gruszki. W naszej galerii znajdziecie listę zalet gruszek. Pojawią się też informacje o tym, kto powinien wykreślić ten owoc ze swojego menu.Takie są skutki jedzenia gruszek. Szczegóły znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>Pixabay/ zdjęcie ilustracyjne
To dzieje się z organizmem, gdy jemy gruszki. Takie są skutki jedzenia tych owoców. Gruszka najczęściej przegrywa z jabłkiem, a nie powinna. Bo zawiera wiele przydatnych dla zdrowia człowieka substancji. Warto sięgnąć po ten owoc zwłaszcza zimą. Dlaczego? O tym dowiecie się z naszego artykułu. Kto powinien jeść gruszki, a kto raczej wykreślić ten owoc z menu? Zobaczcie!

Czy gruszka jest zdrowa? Zobaczcie!

Gruszka jest przede wszystkim niskokaloryczna i wspomaga trawienie. Zawiera witaminę K, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne oraz witaminę C - niezbędną do prawidłowego rozwoju człowieka. Dostarcza też takich substancji mineralnych, jak cynk, żelazo i magnez oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.

Takie są skutki jedzenia gruszek - lista

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pozytywnych właściwości mają gruszki. W poniższej galerii znajdziecie listę zalet gruszek. Pojawią się też informacje o tym, kto powinien wykreślić ten owoc ze swojego menu:

- Gruszka jest niskokaloryczna, jeden owoc dostarcza około 100 kcal. Ma śladową zawartość tłuszczu oraz białka (poniżej 1 g w sztuce). Stanowi źródło węglowodanów (27 g), w tym naturalnie występujących cukrów i błonnika pokarmowego - podaje hellozdrowie.pl.

Doz.pl dodaje, że gruszka zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wspaniale sprawdza się "w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami".

Jabłko czy gruszka - co jest lepsze dla naszego organizmu?

Okazuje się, że zarówno jabłko, jak i gruszka zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych.

- Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi dawkę witamin i minerałów, a przy tym zadbać o dobre trawienie, sięgaj po oba owoce. W końcu nie bez powodu tradycyjny wigilijny kompot stanowi połączenie m.in. suszonych jabłek i gruszek. To naturalny sprzymierzeniec naszego układu pokarmowego po obfitej uczcie i nie tylko - radzi cefarm24.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski