Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku

Anastazja Bezduszna
AB
7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego. Chyba każdy wie, jak go przyrządzić, dlatego proponujemy Wam wersję... japońską. Oto przepis na polędwicę wieprzową panierowaną w panko, podawaną z fasolką szparagową w sezamie, jajkiem sadzonym i sosem tonkatsu.

Składniki:

  • 2 plastry polędwiczki wieprzowej,
  • mąka,
  • jajko
  • bułka tarta,
  • fasolka szparagowa

Dresing:

  • 20 g zmiażdżonego sezamu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 1 łyżka mirinu,
  • około 30 ml wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na dresing mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry polędwiczki wieprzowej panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 2-3 minuty na patelni w temp. 140 stopni. Fasolkę szparagową blanszujemy na patelni i dodajemy dresing sezamowy.

Co trzeba wiedzieć o tradycyjnym schabowym? Zobacz wideo:

źródło: TVN Style/x-news.pl.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie