Składniki
na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu
krem budyniowy:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukru
- 200 g masła
- 2-3 łyżki spirytusu
masa czekoladowa:
- 2 szklanki mleka
- 7 łyżek czekolady w proszku
- 2 opakowania śnieżki
- 5 płaskich łyżek żelatyny
poncz:
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki spirytusu
oraz:
- słodkie kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem, aż ,,urosną’’. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i pianę z białek- delikatnie mieszamy. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (nie otwieramy piekarnika, bo biszkopt opadnie). Odstawiamy do wystudzenia.
Poncz: kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Biszkopt nasączamy ponczem przy pomocy pędzelka.
Krem budyniowy: budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i mieszamy. Krem wykładamy na nasączony ponczem biszkopt.
Masa czekoladowa: w zimnym mleku rozpuszczamy czekoladę w proszku, dodajemy śnieżkę i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy do masy czekoladowej, cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na masę budyniową i nadajemy naszemu torcikowi kształt.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?