Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką

Monika Trząska
Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką
Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką Monika Trząska
Prezentujemy przepis na torcik kokosowy z truskawkami i galaretką. Jego autorem jest Monika Trząska.

Torcik kokosowy z truskawkami i galaretką

Składniki:
na tortownicę o średnicy dna 17

Biszkopt z 3 jaj

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej typ 450
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przełożenie

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 400 g serka mascarpone
  • 600 g śmietany 30%
  • 6 łyżek domowego cukru z wanilią
  • 3 śmietan-fixy
  • 400 g truskawek (świeżych)
  • 2 łyżki ekstraktu cytrynowego

Nasączenie

  • 3 łyżki amaretto
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

Biszkopt:
Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta, żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika, żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc.

Przełożenie/dekoracja:
Każdą porcję galaretki rozpuścić w 400 ml wody i wylać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Wiórki wysypać na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 i pozostawić na około 5 minut- do uprażenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do miski przełożyć serek, dodać 2 łyżki cukru oraz ekstrakt, wymieszać mikserem. Śmietanę ubić z zagęstnikami i pozostałym cukrem na sztywno. Partiami dodawać ubitą śmietanę do serka i połączyć mikserem. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski i odłożyć do lodówki, a to 2/3 dodać ostudzone wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Jedną porcję galaretki pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać amaretto z wodą. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, przekroić każdą na pół.

Przygotowanie:
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Na płaski talerz położyć pierwszy krążek i nasączyć go mieszanką wody i amaretto. Nałożyć masę z wiórkami kokosowymi i wyrównać. Na masie ułożyć truskawki na przemian z kostką galaretki. Na wierzchu ułożyć kolejny krążek, także go nasączyć. Potem nałożyć krem oraz truskawki i galaretką. Następnie ułożyć ostatni krążek i nasączyć go. Posmarować kremem bez wiórek. Krem (bez wiórków) przełożyć do szprycy i zrobić rozetki, na których ułożyć cząstki truskawek. Z drugiej galaretki wykroić foremką do ciastek wykroić jedno duże serce i kilka małych. Duże serce ułożyć na środku torciku a mniejsze między rozetkami z kremu. Resztę kremu z wiórkami kokosowymi rozsmarować wokół tortu (boki). 5-6 truskawek pokroić na plastry i ułożyć wokół tortu (boki). Odstawić do lodówki do stężenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski