Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torciki z karczochami i ricottą [Przepis]

AB
index food
Torciki z karczochami i ricottą to sposób na szybką w przygotowaniu, ale i bardzo pożywną, włoską przystawkę.

Składniki:

  • 2 słoiczki karczochów krojonych
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 30 g tartego sera typu parmezan
  • 30 g bułki tartej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchewka
  • pół cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach przez 20 minut.
W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski