Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanek cukru
- 2 łyżki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
- 2 łyżki kakao
- gorzka czekolada
- kieliszek wódki lub likieru jajecznego
oraz:
- galaretka wiśniowa
- mały słoiczek wiśni
Przygotowanie:
Białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i wodę. Wsypujemy mąki z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, przekrawamy na 3 krążki.
Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gęsta, odstawiamy i dalej ubijając, studzimy. Masło ucieramy z masą jajeczną, dodajemy kakao i rozpuszczoną ale ostudzoną czekoladę oraz alkohol. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Na spód ciasta wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim kawałkiem, układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy trzecią częścią i resztą masy smarujemy wierzch i boki ciasta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?