Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort czekoladowo-wiśniowy

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:
ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • gorzka czekolada
  • kieliszek wódki lub likieru jajecznego

oraz:

  • galaretka wiśniowa
  • mały słoiczek wiśni

Przygotowanie:
Białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i wodę. Wsypujemy mąki z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, przekrawamy na 3 krążki.

Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gęsta, odstawiamy i dalej ubijając, studzimy. Masło ucieramy z masą jajeczną, dodajemy kakao i rozpuszczoną ale ostudzoną czekoladę oraz alkohol. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Na spód ciasta wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim kawałkiem, układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy trzecią częścią i resztą masy smarujemy wierzch i boki ciasta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski