Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tort Kijowski

Anastazja Bezduszna
Tort kijowski
Tort kijowski Ksenia Nesterowa, http://nnov.nnov.org/
Receptura tortu kijowskiego przez lata owiana była tajemnicą. Teraz możemy sami podobny tort przygotować w domu. Tradycyjny deser ukraiński składa się z dwóch lekkich bezowo-orzechowych ciast z warstwą delikatnego kremu z chrupiącą bezową posypką.

Tort składa się z dwóch ciast na bazie bezy, kremów masłowego i Charlotte.

Składniki ciasta bezowego:

  • białka z 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 250 gramów orzechy nerkowca
  • 250 gramów orzechów
  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2,5 łyżki mąki

Składniki na krem Charlotte:

  • żółtka z 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gramów masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Składniki maślanego kremu:

  • 100 gramów masła
  • 1/2 puszki skondensowanego mleka
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania ciasta:

Produkty do ciasta, z wyjątkiem orzechów, mąki i maki kukurydzianej dzielimy na dwie części. Tak, by upiec dwa placki.

Białka z czterech schłodzonych jaj oddzielamy od żółtek. Wbijamy je do miski i ubijając pianę stopniowo dodajemy cukier (1 szklanka).

Orzechy nerkowa blendujemy i mieszamy z mąką kukurydzianą (2,5 łyżki). Utworzoną masę dodajemy do ubitych białek i powoli mieszamy, tak by białka i orzechy stanowiły jednolitą masę.

Na papierze kucharskim (do pieczenia) rysujemy kolo takiego rozmiaru, jaki ma mieć ciasto. Odwracamy papier i wykładamy na niego gotową masę z białek i orzechów. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i piec przez około 2-2,5 godziny. Ciasto podniesie się i zacznie rosnąć.

Drugi placek pieczemy tak samo, ale zamiast orzechów nerkowca dodajemy orzechy włoskie.

Sposób przygotowania kremu Charlotte:

W mały garnek sypiemy cukier i 3/4 szklanki mleka (resztę mleka zostawiamy). Gotując doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Do dużego garnka wbijamy żółtka. Następnie wlewamy resztę mleka, nie przestając ubijać. Obie masy łączymy. Stawiamy garnek na ogień i ciągle mieszając, doprowadzamy do początku wrzenia (masa nie może się zagotować). Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Masa musi być lejąca, nie może być gęsta.

Gdy masa ostygnie wstawiamy ją do lodówki. Schodzoną mieszamy z miękkim masłem, miksujemy na dużej prędkości, tak by swoją konsystencją przypominała śmietanę. Dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie i chowamy do lodówki na 30 minut.

Formujemy ciasto. Gotowe dwa placki lekko obcinamy i wyrównujemy krawędzie nożem. Obcięte kawałki przydadzą się do dekoracji.
Na spód kładziemy placek z orzechami nerkowca. Smarujemy grubo kremem, na który kładziemy placek z orzechami włoskimi (będzie ciemniejszy). Dajemy kolejną warstwę kremu.

Boki tortu smarujemy kremem maślanym z mleka skondensowanego. Aby go przygotować miksujemy masło z mlekiem skondensowanym, aż do jednolitej gęstej masy. Smarujemy boki ciasta kremem i obsypujemy okruchami (z obciętych placków)

Dekorujemy ciasto. Używając barwników spożywczych pozostały krem maślany barwimy na różowo i zielono. Malujemy nim różowe i białe kwiaty z zielonymi liśćmi, tak by przypominał oryginalny Kijowski Tort.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski