Tort z truskawkami i kokosem
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 fix do śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanka konfitury truskawkowej
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Dekoracja:
- 15 truskawek
- 1 kiwi
- listki mięty świeżej
- 1 torebka herbaty
Przygotowanie:
Biszkopt:
Do miski od miksera wbijam białka i ubijam na sztywno. Dodaje cukier trzcinowy i na końcu żółtka. Ubijam na sztywną masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszam łyżką delikatnie. Przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wysmarowanej. Biszkopt piekę 35 minut temp 180 stopni.
Krem:
Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Pod koniec dodaję cukier puder serek mascarpone i fix.
Do nasączenia zaparzyłam 1 szklankę herbaty.
Biszkopt kroję na 3 blaty. Spodni blat nasączam wywarem herbaty zimnym, smaruje śmietaną. Nakładam następny blat, nasączam, smaruję konfiturą z truskawek. Przykrywam ostatnim blatem. Smaruję śmietaną górę boki tortu. Boki posypuje wiórkami kokosowymi. Trochę śmietany zostawiłam do zrobienia dekoracji za pomocą szprycy. Z truskawek zrobiłam kwiatki, które posypałam pudrem, wykorzystałam także kiwi i listki mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?