Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torta salata di patate - przepis na długowieczność

Alicja Smoleńska
Torta salata di patate czyli tarta z ziemniakami
Torta salata di patate czyli tarta z ziemniakami Alicja Smoleńska
A Kent'Annos, czyli "obyś żył sto lat". Tymi słowami pozdrawiają się mieszkańcy Sardynii i nie jest to tylko czcze gadanie. Tę, drugą co do wielkości, wyspę na Morzu Śródziemnym zamieszkuje najwięcej stulatków w Europie.

Na każde 100 tys. mieszkańców setki dożywają tam średnio 22 osoby, podczas gdy w pozostałej części świata odsetek ten wynosi zaledwie 8-9.

Fenomen długowieczności na Sardynii próbowała wyjaśnić specjalna grupa badawcza, utworzona w Katedrze Biochemii Klinicznej Uniwersytetu w Sassari.  Naukowcy odkryli, że o ile liczba kobiet dożywających sędziwego wieku w stosunku do żeńskiej części populacji nie odbiega od średniej z północnej Europy, to zadziwiający jest fakt, że w przypadku mężczyzn procent stulatków jest trzykrotnie wyższy. 

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Wyniki badań przedstawił szef grupy badawczej, prof. Luca Deiana na konferencji prasowej, 28 maja 2011 roku w Pawii. Okazuje się, że sekret długowieczności kryje się w warunkach naturalnych panujących na wyspie i sposobie życia jej mieszkańców. Receptą na dożycie stu lat ma być życie w nieskażonym środowisku, zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna, a także pozytywne myślenie i przeświadczenie mieszkańców wyspy swojej długowieczności.  Dieta sędziwych Sardyńczyków to proste, wiejskie jedzenie przygotowane z naturalnych produktów i lokalne wino Cannonau.

Moje dzisiejsze danie nie pochodzi z Sardynii, ale jest inspirowane potrawą przygotowywaną tam z okazji dnia Wszystkich Świętych. Culurgionis to rodzaj pierogów z farszem z ziemniaków, sera i mięty. Nadzienie może się różnić od siebie w zależności od regionu, używa się sera owczego lub koziego. Ja wykorzystałam farsz do przygotowania pysznej tarty z ziemniakami.  Nie wiem, czy zapewni ona długowieczność, ale wiem na pewno, że z kieliszkiem czerwonego wina stworzy smaczną kolację.
 
 
Torta salata di patate czyli tarta z ziemniakami

Składniki:
350 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
200 g masła
pół szklanki bardzo zimnego białego wina lub wody
sól

800 g ziemniaków
2 cebule
ząbek czosnku
100 g startego sera pecorino
1 jajko
oliwa
pieprz
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej mięty

Przygotowanie:

  1. 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i ugnieść.
  2. 2. Przesiać obie mąki, dodać łyżeczkę soli, posiekać z masłem. Dodać wino lub wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. 3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na trzech łyżkach oliwy, dodać do ugniecionych ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i gałką, na koniec dodać ser, miętę i jajko.
  4. 4. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Ciasto rozwałkować formując koło o średnicy  40 cm. Na środku koła wyłożyć farsz, brzegi ciasta zawinąć do środka.
  5. 5. Piec około 30 minut, aż na powierzchni zacznie się tworzyć chrupiąca skórka.

Buon appetito!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski