Trendy w tortach ślubnych na 2025 rok
Decyzja o wyborze tortu ślubnego nie jest prostą sprawą. Jest to element, który nie tylko musi zachwycić smakiem, lecz także wyglądem. W końcu tort ślubny jest jednym z punktów programu, na który wszyscy goście zwracają uwagę.
Torty ślubne w 2025 roku wyróżniają się niebanalnymi wzorami, kolorami i oryginalnymi stylami dekoracji. To, co kiedyś było jedynie dodatkiem, dziś stało się ważnym elementem ślubnej scenografii, podkreślającym charakter i styl całej uroczystości.
Jak właściwie zaprezentować tort?
Prezentacja tortu ślubnego ma ogromne znaczenie. Nie powinien on ginąć wśród innych elementów dekoracyjnych, a jego pojawienie się powinno być jednym z kulminacyjnych punktów wesela.
Zaleca się, aby tort został podany w momencie, gdy goście są gotowi na deser – zazwyczaj jest to czas kawy i ciasta. Dzięki temu tort nie tylko zostanie zauważony, ale i zjedzony w całości. Przesąd o konieczności podawania tortu po zmroku odchodzi do lamusa, a pary młode coraz częściej decydują się na eleganckie świeczki zamiast rac, co jest nie tylko bezpieczniejsze, ale i estetyczniejsze.
Cechy wyróżniające najlepsze cukiernie
Wybór cukierni, która przygotuje tort ślubny, to kluczowa decyzja. Profesjonalne pracownie cukiernicze oferują dostawę tortu w warunkach chłodniczych, a także jego montaż i dekorowanie na miejscu.
-Pracownia dostarcza tort w warunkach chłodniczych, ewentualnie „składa” tort na miejscu, ubiera osobiście kwiatami czy też innymi dodatkami. Takich rzeczy nie wolno zlecać dekoratorkom lub innym osobom, bo niekoniecznie ktoś zajmujący się inną branżą, będzie wiedział jak zabezpieczyć kwiaty- mówi Jagoda Mikolcz, właścicielka pracowni cukierniczej Jagodowo w Poznaniu.
Dodatkowo, w razie niespodziewanych sytuacji, profesjonaliści są przygotowani na szybką naprawę tortu, co jest niezwykle ważne, szczególnie w cieplejsze miesiące, kiedy ryzyko uszkodzenia ciasta jest większe.
-W takich sytuacjach wożę ze sobą krem, dodatkowe szpatuły i wszystko czego potrzebuję, żeby w razie takich sytuacji naprawić tort. Nie wyobrażam sobie, by tort weselny był przewożony w bagażniku przez Parę Młodą lub gości. Śluby zazwyczaj odbywają się latem, a to oznacza wysokie temperatury, czyli dramat gotowy.- dodaje cukierniczka.
Wybór tortu ślubnego to decyzja, która wymaga nie tylko uwagi do smaku, ale i do detali, które uczynią ten dzień jeszcze bardziej wyjątkowym.
Marta "Mandaryna" Wiśniewska o kobiecej solidarności
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?