Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna gęsina

Anastazja Bezduszna
Tak podają gęsinę w restauracji Elite
Tak podają gęsinę w restauracji Elite Ivan Rudiuk
Szef kuchni Elite, Tomasz Szukała, proponuje gęś na jesienny obiad.

Składniki:

  • 1/2 gęsi (około 1 kg mięsa)
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu (najlepiej drobiowego)
  • łyżka masła śmietankowego
  • 2 łyżeczki rozgniecionych owoców jałowca
  • łyżka roztartego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz do natarcia gęsi

Przygotowanie:
Wymoczoną i osuszoną gęś nacieramy solą zmieszaną z ziołami i pieprzem. Tak przygotowaną, zostawiamy w chłodnym miejscu na cztery godziny. Po tym czasie smarujemy gęsinę masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ponad 2,5 godziny. Co jakiś czas skrapiamy ją bulionem i białym winem, smarujemy też gęś wytapiającym się z niej tłuszczem.
Po upieczeniu podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi świeżym rozmarynem oraz z sałatką z czerwonej kapusty. Do gęsi pasuje także zasmażana modra kapusta Zastąpić ją można buraczkami z chrzanem. Jeśli ktoś lubi gęś "na zielono" może podać ją z gotowanymi brokułami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski