Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne dania to smaczny nośnik lokalnej kultury

RED
Agroturystyka „Karczma Kaliska”
Agroturystyka „Karczma Kaliska”
Z tradycyjną wielkopolską kuchnią kojarzą się głównie ziemniaki. Nic w tym dziwnego, bowiem rzeczywiście stanowią one składnik wielu dań. W wielkopolskiej kuchni znajdziemy jednak też wiele zup, dań mięsnych czy słodkich przekąsek. Pyry z gzikiem, szare kluchy ze skwarkami, pieczona kaczka, czy galart to tylko niektóre potrawy regionalne, z których słynie Wielkopolska.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich dań jest bigos. Występuje on w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne.

Znane w całym kraju placki ziemniaczane to w Wielkopolsce plyndze. Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną.

Najbardziej eksportowym towarem są zdecydowanie poznańskie słodkości, czyli rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału.

Nie sposób nie wymienić też ślepych ryb, czyli prostej zupy ziemniaczanej, która z założenia miała gościć na stołach mniej zamożnej części poznańskiego społeczeństwa. Stąd różne jej wariacje w składnikach mięsa, a w ostateczności jego braku. Jednak sam smak i tradycyjność potrawy oraz intrygująca nazwa sprawia, iż nie straciła ona nic ze swoich walorów.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski