Tradycyjne dania to smaczny nośnik lokalnej kultury

RED
Agroturystyka „Karczma Kaliska”
Agroturystyka „Karczma Kaliska”
Z tradycyjną wielkopolską kuchnią kojarzą się głównie ziemniaki. Nic w tym dziwnego, bowiem rzeczywiście stanowią one składnik wielu dań. W wielkopolskiej kuchni znajdziemy jednak też wiele zup, dań mięsnych czy słodkich przekąsek. Pyry z gzikiem, szare kluchy ze skwarkami, pieczona kaczka, czy galart to tylko niektóre potrawy regionalne, z których słynie Wielkopolska.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich dań jest bigos. Występuje on w wariantach bardziej zasobnych, wówczas bogate i zróżnicowane są dodatki mięsne.

Znane w całym kraju placki ziemniaczane to w Wielkopolsce plyndze. Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną.

Najbardziej eksportowym towarem są zdecydowanie poznańskie słodkości, czyli rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału.

Nie sposób nie wymienić też ślepych ryb, czyli prostej zupy ziemniaczanej, która z założenia miała gościć na stołach mniej zamożnej części poznańskiego społeczeństwa. Stąd różne jej wariacje w składnikach mięsa, a w ostateczności jego braku. Jednak sam smak i tradycyjność potrawy oraz intrygująca nazwa sprawia, iż nie straciła ona nic ze swoich walorów.

Kryzys klimatyczny, kryzys demograficzny?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie