Składniki:
miód
mąka
masło, albo według starej tradycji smalec
zmielony pieprz
zmiażdżone goździki
starty imbir
Przygotowanie:
Weź złocistego miodu tyle, ile chcesz, mąki wedle swego uznania, tłuszczu tyle, aby było dobre...
Tyle mówi tradycyjny przepis, bo dawniej nie używano miar, liczyło się wyczucie gospodyni.
Wszystkie te składniki trzeba było mieszać drewnianą łyżką w dużej misie, później dochodziły przyprawy, bo piernik musi być ostry, czyli pierny, bo zawierał dużo pieprzu, do tego zmiażdżone w moździerzu goździki, kora cynamonowa oraz imbir.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
To są podstawowe przyprawy, których w pierniku nie może zabraknąć, bez nich ciasto nie ma wyrazistego i ostrego smaku. Słodyczy zaś nadaje mu miód lub melasa. W tradycyjnej kuchni nie używało się cukru.
Gdy ciasto stawało się na tyle gęste, że łyżką trudno było je mieszać, wówczas trzeba było je wyrabiać ręcznie. Pomału i delikatnie rozwałkowując. Z cienkiego ciasta następnie foremkami tworzyło się wzory, najpopularniejsze to serduszka, no i do rozgrzanego pieca, tak długo, aż nabiorą pięknego brązu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?