Tradycyjne potrawy na wigilijny stół: Ryba w galarecie [PRZEPIS]

gp
Przepis na rybę w galarecie
Przepis na rybę w galarecie Adam Warżawa/archiwum
Udostępnij:
12 potraw wigilijnych już za kilka dni powinno pojawić się na świątecznych stołach. Jak je przygotować? Powinny być postne i tradycyjne, oparte na sprawdzonych rodzinnych recepturach. Prezentujemy przepis na rybę (np. karpia) w galarecie.

Ryba (np. karp) w galarecie

Składniki:
karp - 1 kilogram ryby
kostka bulionowa
rodzynki
marchew
żelatyna, sól, pieprz
cytryna , pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie

Przyrządzanie:

Pokrój rybę w dzwonka, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę rosołową. Ugotuj. Włóż rybę do wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.
Ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny. Zalej rybę chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku.

 

Polub Strefę  AGRO Pomorskie na Facebooku!

Wideo

Materiał oryginalny: Tradycyjne potrawy na wigilijny stół: Ryba w galarecie [PRZEPIS] - Dziennik Bałtycki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie