2 z 9
Poprzednie
Następne
Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
1. Ciasto marchewkowe
• 2 jajka
• 150 g cukru brązowego
• 120 ml oleju
• 250 g utartej marchewki
• 100 g rodzynek
• 75 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
• 170 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody
• łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta soli
Jajka zmiksować z cukrem i olejem do uzyskania jasnego, gładkiego kremu. Dodać resztę suchych składników (mąkę, sodę, przyprawy). Na końcu delikatnie wmieszać łyżką marchewkę, orzechy i rodzynki. Piec w 160°C ok. 1 godz. 15 min.
Dodatkowo można wykonać przepyszny krem, którym przełożysz ciasto. Wystarczy zmiksować 125 g miękkiego masła ze ¾ szklanki cukru pudru do uzyskania puszystej masy, a następnie dodać 3 opakowaniami kanapkowego serka twarogowego (słonego).