Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego

RED
Ogórki kiszone w wodzie solankowej, ryby wędzone wg przedwojennych przepisów i miód, którego historia jest starsza niż polska państwowość – zachodniopomorskie tradycje kulinarne to wyjątkowe połączenie smaków znanych przez dawnych Słowian, niemieckich rybaków i dawnych bartników. Można się nimi delektować podczas wypoczynku na Pomorzu Zachodnim, a także w trakcie wakacyjnych jarmarków i festiwali, których atmosfera przenosi w świat najpiękniejszych tradycji, związanych z niezwykłą historią regionu.

Miód na zdrowy poranek
Ziemie Pomorza Zachodniego pełne są pięknych wrzosowisk, alei lipowych, rozległych upraw rzepaku i gryki. To dzięki sprzyjającym warunkom przyrodniczym powstają tu przepyszne naturalne miody, m.in. drahimski, przelewickie, wałeckie, Puszczy Barlineckiej. Wielość ich odmian - od krystalicznych jasnobursztynowych po brunatne miody spadziowe sprawia, że każdy amator słodkiego przysmaku odnajdzie coś wyjątkowego dla swojego podniebienia. W tym roku wyjątkowych smaków Pomorza Zachodniego będzie można spróbować w Szczecinie podczas Jarmarku Jakubowego (23-26.07.2015). Po raz szósty w okolicach Bazyliki Archikatedralnej odbędzie się wielka uczta, która zgodnie z tradycjami sięgającymi najdawniejszych czasów chrześcijaństwa łączy odpusty, kupiectwo i rozrywkę.

- _Jak co roku przyjedzie wielu wystawców, którzy będą sprzedawać produkty tradycyjne i regionalne: wędliny, miody, sery, przetwory i inne. Nie zabraknie produktów z Litwy, Gruzji, Bałkanów, a także pokazu ulicznego jedzenia gourmet _– mówi Bożena Kordykiewicz, koordynator Jarmarku.

Obiad na Pomorzu Zachodnim
Kiedy Pojezierze Drawskie zamieszkiwali jeszcze przedwojenni niemieccy mieszkańcy, przekazywali oni polskim rybakom tajemnice przyrządzania sielawy. Ryba o delikatnym, soczystym mięsie, wędzona w całości zgodnie z tradycyjną recepturą jest przyrządzana na Pojezierzu Drawskim od ponad 70 lat. Przysmaku tego z pewnością będzie można skosztować podczas tegorocznego Święta Wody i Ryby (1.08.2015), które odbędzie się w Czaplinku. To prawdziwy raj dla amatorów ryb - lokalni eksperci będą mierzyli się w konkursie kulinarnym. W tym czasie na jeziorze będą rywalizowali ze sobą również wędkarze oraz żeglarze.

Dodatki do obiadu
Odwiedzający Pomorze Zachodnie smakosze, koniecznie powinni skosztować ogórka kołobrzeskiego. Na czym polega jego wyjątkowość?

Tajnikiem sukcesu jest wykorzystanie naturalnej solanki z kołobrzeskiego źródła solankowego, która uzupełnia całość niepowtarzalnego smaku – objaśnia Elżbieta Kuczma, producentka tego produktu regionalnego. Będzie go można skosztować w trakcie wspomnianego Jarmarku Jakubowego.

Ciekawym wydarzeniem związanym z produktem uzupełniającym smaczny, tradycyjny obiad jest Trzebiatowskie Święto Kaszy (1.08.2015). Coroczne świętowanie oparte zostało na legendzie, która głosi, że miska z kaszą, która spadła z Baszty Obronnej, uratowała Trzebiatów przed najazdem Gryficzan. Korowód ze słoniem, spektakl Biała Dama i oczywiście jarmark pełen regionalnych smaków to powody, dla których warto odwiedzić Trzebiatów tego dnia.

Wieczorny trójniak
Wieczorami Słowianie spotykali się przy relaksującym miodzie pitnym. Napój spożywany był już w księstwie Polan przed Chrztem Polski. Trójniak z Pomorza Zachodniego wyróżnia ciemno-bursztynowy kolor oraz słodki smak, a także wyjątkowy aromat charakterystyczny dla miodu gryczanego. W świat jego tradycji przenosimy się podczas Festiwalu Słowian i Wikingów. Na wyspę Wolin w dniach 31 lipca - 2 sierpnia przybędzie 2000 uczestników z 27 krajów. W skansenie ożyje świat wczesnośredniowiecznych ludów nadbałtyckich. Potrawy wykonywane metodą drzewną oraz miody pitne będzie można spożywać wśród Wikingów, Słowian, Bałtów, Madziarów i Rusinów, którzy zamieszkają na 3 dni w replikach namiotów naszych przodków. Widowiskowe bitwy, okręty z dziobami w kształcie smoczych łbów i magia wieków średnich co roku przyciągają tysiące turystów, którzy choć na kilka dni pragną zapomnieć o XXI wieku.

Smaki tradycji
Lista smaków Pomorza Zachodniego wciąż się poszerza. Wiele produktów tradycyjnych regionu zdobyło już liczne nagrody podczas konkursów dziedzictwa kulinarnego, a co ważniejsze uzyskało uznanie konsumentów z kraju i zagranicy.

Cieszę się, że regionalne kulinaria rosną w siłę. Już dziś możemy pochwalić się 33 produktami i potrawami na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Smaki te odzwierciedlają specyfikę Pomorza Zachodniego – mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa i zachęca do kulinarnych podróży po województwie.

Niemalże w każdy wakacyjny weekend organizowane są jarmarki i festiwale, ale nawet jeśli odwiedzisz Pomorze Zachodnie w momencie, kiedy nie odbywa się żaden festyn - miejscowa ludność wskaże Ci, gdzie można spróbować tradycyjnych przysmaków. Wystarczy rozejrzeć się wokół, aby poznać najpiękniejsze tradycje Pomorza Zachodniego.

Zapoznaj się z Kalendarzem Imprez na: www.imprezy.wzp.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski