Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Transatlantyk dla... smakoszów

Marcin Kostaszuk
Połączenie projekcji filmowych i degustacji potraw oraz win, serwowanych przez kuchmistrzów - ten pomysł sprawdził się na festiwalu w Berlinie. Czy sprawdzi się w Poznaniu, na festiwalu Transatlantyk?

- Podczas ostatnich dziesięciu lat Berlinale zaczęliśmy gotować z prawdziwą świadomością jakości, jak również serwować wina wysokiego gatunku - mówi Thomas Struck, dyrektor projektu Kulinarisches Kino na Berlinale. - Pięć lat temu uruchomiliśmy sekcję Kulinarisches Kino, żeby zwrócić uwagę publiczności na związki między filmem, kulturą, kuchnią i środowiskiem. Jedzenie łączy ludzi i wiąże ich ze środowiskiem, zaś lokalna kuchnia jest miarą naszej kultury.

Sekcja Kina Kulinarnego na festiwalu Transatlantyk to przedłużenie tej idei. W jej ramach będą prezentowane filmy fabularne, dokumentalne oraz formy krótkie poruszające kwestie jedzenia i środowiska. Podczas kulinarnych wieczorów publiczności zaserwowane zostaną potrawy przygotowane przez mistrzów kuchni, a degustacjom towarzyszyć będą również dyskusje z zaproszonymi gośćmi o zaprezentowanych filmach. Jakie to będą filmy i goście? Tego na razie nie wiemy. Ale mamy nadzieję, że... smaczne.

Festiwal Transatlantyk odbędzie się w Poznaniu w dniach 5-13 sierpnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski