- Podczas ostatnich dziesięciu lat Berlinale zaczęliśmy gotować z prawdziwą świadomością jakości, jak również serwować wina wysokiego gatunku - mówi Thomas Struck, dyrektor projektu Kulinarisches Kino na Berlinale. - Pięć lat temu uruchomiliśmy sekcję Kulinarisches Kino, żeby zwrócić uwagę publiczności na związki między filmem, kulturą, kuchnią i środowiskiem. Jedzenie łączy ludzi i wiąże ich ze środowiskiem, zaś lokalna kuchnia jest miarą naszej kultury.
Sekcja Kina Kulinarnego na festiwalu Transatlantyk to przedłużenie tej idei. W jej ramach będą prezentowane filmy fabularne, dokumentalne oraz formy krótkie poruszające kwestie jedzenia i środowiska. Podczas kulinarnych wieczorów publiczności zaserwowane zostaną potrawy przygotowane przez mistrzów kuchni, a degustacjom towarzyszyć będą również dyskusje z zaproszonymi gośćmi o zaprezentowanych filmach. Jakie to będą filmy i goście? Tego na razie nie wiemy. Ale mamy nadzieję, że... smaczne.
Festiwal Transatlantyk odbędzie się w Poznaniu w dniach 5-13 sierpnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?