Transatlantyk: Kino kulinarne powraca

Jacek Sobczyński
Kadr z filmu "Step Up To The Plate"
Kadr z filmu "Step Up To The Plate" TRANSATLANTYK
Oglądaj i... jedz. Znamy już program cyklu Kino Kulinarne, który odbędzie się na tegorocznym Transatlantyku.

W tym roku sekcja będzie liczyła pięć tytułów. Po każdym seansie widzowie zostaną zaproszeni na elegancką, czterodaniową kolację do hotelu Andersia. Szefem kuchni będzie Krzysztof Rabek z poznańskiej Hugo Restaurant. Bilet wstępu na każdy pokaz będzie kosztował 120 zł.

Na ekranie zobaczymy m.in. hiszpański dokument "Mugaritz B.S.O.", który pokaże zbieżności, zachodzące pomiędzy komponowaniem dań i potraw. Niemiecko - amerykański "Oma & Bella" to historia starszych pań, uczestniczek Holocaustu, które do dziś mieszkają w Berlinie i gotują według przedwojennych przepisów. W "Jerusalem On The Plate" słynny kucharz Yotam Ottolenghi powróci do targanego konfliktami rodzinnego miasta i postara się odkryć dla jego mieszkańców sztukę gotowania. Będzie też "Step Up To The Plate", czyli portret rodzinnej tradycji prowadzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie. Jedynym filmem fabularnym w tym gronie jest chińsko tajwański "Joyful Reunion" - tu też jedzenie połączy pokolenia.

Festiwal Transatlantyk odbędzie się w dniach 15 - 22 sierpnia w Poznaniu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie