Truskawkowo-kremowa tarta
Składniki:
Spód:
- 270 g ciasteczek oreo lub neo
- 55 g miękkiego masła
Masa:
- 300 g truskawek
- 300 g śmietany 30%
- 2 łyżki ekstraktu cytrynowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Dekoracja:
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka śmietan-fixu
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3-4 truskawki
Składniki na foremkę silikonową o średnicy 21 cm
Przygotowanie:
Spód: Do blendera przełożyć ciastka, dodać masło i zmiksować. Masa powinna przypominać mokry piasek. Foremkę wysmarować masłem. Wysypać zmiksowane ciastka i wylepić dno i boki foremki. Odłożyć do lodówki na około 30-35 minut.
Masa: Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem i odstawić. Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Przełożyć do garnka, dodać cukier oraz ekstrakt i wymieszać. Podgrzać. Następnie zmiksować na gładką masę. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła i połączyła z truskawkami. Odłożyć aby ostygła masa do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do zimnej masy truskawkowej i mieszać. Wylać na przygotowany spód. Odłożyć na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
Dekoracja:
Do miski wlać śmietanę dodać zagęstnik oraz cukier z wanilią ubić na sztywno. Szprycą zrobić dekorację. Sprawione truskawki ułożyć na wierzchu według własnego gustu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?