Stary Rynek w weekend, 17-18 sierpnia, przyciąga wszystkich smakami i zapachami. W drewnianych budkach wystawcy sprzedają m. in. świeżo wypiekane wiejskie chleby, swojskie wędliny, aromatyczne zioła i przyprawy.
- Na naszym stoisku znajdziemy oryginalne przyprawy orientalne i mieszanki herbat. Każdy znajdzie coś dla siebie. Są mieszanki do zup, do sosów a także do mięsa. Z tych ostatnich można u nas znaleźć najbardziej oryginalne przyprawy, których nie kupi się w tradycyjnych sklepach. Wszystko to są receptury naszego autorstwa. Jesteśmy z Sosnowca. Przyprawy sprzedajemy już od 3 zł. Wszystko zależy od tego jaką przyprawę wybierze klient i jaką będzie jej gramatura - mówi pan Karol.
Wystawcy, którzy goszczą na płycie Starego Rynku przyjechali z różnych zakątków kraju. Nie zabrakło więc górskich przysmaków.
- U nas na stoisku można znaleźć prawdziwego oscypka. Mamy też takie na ciepło z żurawiną. To są oscypki prosto z gór, dokładnie z bacówki z Czorsztyna. W zależności od wielkości, oscypka można u nas kupić już za 4 zł. Ale taki certyfikowany jest za 45 zł.
Na Starym Rynku nie brakuje również czegoś słodkiego. Oprócz lodów, cukierków, owoców w czekoladzie czy kołaczy, znalazły się także stoiska z chałwą.
- Oferujemy ręcznie wyrabianą chałwę sezamową. Ona jest najbardziej tradycyjna, bo robiona z sezamu nieoczyszczonego, takiego nawet z łupinką. Nasze chałwy są z dodatkami pistacji, kawy brazylijskiej, czekolady, kakao czy suszonej wiśni. Mamy również nowość, chałwę dla cukrzyków, słodzoną stewią. Przyjechaliśmy tutaj z województwa łódzkiego. Nasze chałwy można kupić za 12 zł za 100 gram - mówi pan Marcin.
Zobacz: W wielkopolskich lasach są już pierwsze grzyby. Gdzie wybrać się na grzybobranie? Mapa grzybów 2019
Ze słodkich towarów na Jarmarku Dobrego Smaku znaleźć można również miody.
- Rzepak, wielokwiat, gryka, spadź iglasta, liściasta - wszystko tu mamy. Najbardziej oryginalnym i trudno dostępnym jest miód wrzosowy. Teraz jest okres suszy i z tego względu jest go bardzo mało. Ale u nas można to dostać. Najtańsze miody, jak te rzepakowe i wielokwiatowe sprzedajemy już za 32 zł za duże słoiki. A droższe są nawet za 60 zł - wylicza pan Radosław.
Oprócz polskich przysmaków pojawiły się również potrawy kuchni zagranicznych. Dużą uwagę przyciąga stoisko z turecką baklawą, a także smakołyki z Bałkanów.
- Mamy tradycyjne bałkańskie przysmaki, czyli typowego burka. Zrobiony jest z przekładanego ciasta filo, podobnego do ciasta francuskiego. Takie burki mamy z mięsem wołowym, z kurczakiem, z mozzarellą, ale też z serem bałkańskim, serem i szpinakiem a nawet i wegańskie z cukinią i oliwkami oraz z pieczarkami i porem. Chociaż jesteśmy z Warszawy to nasze burki są najprawdziwszymi burkami, ponieważ wykonuje je kucharz, który jest Serbem i ma 40 lat doświadczania - wyjaśnia Michał.
Jarmark zorganizowany w ramach Festiwalu Dobrego Smaku można odwiedzić w sobotę i niedzielę.
Zobacz zdjęcia:
Sprawdź też:
Sprawdź też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?