Tuńczyk: Przepisy na ciekawe potrawy

Katarzyna Sklepik
Smaczne przekąski z rybą  pozwolą nam zadbać o zdrowie. Są także dobre dla osób, kóre są na diecie
Smaczne przekąski z rybą pozwolą nam zadbać o zdrowie. Są także dobre dla osób, kóre są na diecie rio mare, 123rf
Wiosna to dobry okres na eksperymentowanie z nowymi przepisami i smakami. Wykorzystując dostępność świeżych warzyw i owoców warto wybierać lekkostrawne potrawy, którym wartości odżywczych dostarczy ryba. Tuńczyk może być wykorzystywany zarówno do przystawek, jak i dań głównych.

Pomimo że tuńczyk ma spore właściwości zdrowotne oraz pozwala stworzyć ciekawe kompozycje smakowe w Polsce wciąż jego spożycie jest niewielkie. Jednak wraz z nadejściem wiosny zmienia się nasze menu, w skład którego coraz częściej wchodzą ryby. Świeże warzywa i owoce pozwalają na przygotowanie świeżych potraw, których główną atrakcją jest właśnie mięso tuńczyka.

Tuńczyk najchętniej przez nas kupowany - w puszce - to gotowana ryba z dodatkiem oliwy z oliwek lub sosu własnego i soli, z której można przyrządzić wyjątkowe w smaku, proste przekąski: lekkie kanapki, bruschetty, sandwiche, sałatki a także ciepłe dania obiadowe: spaghetti, pizza, różne rodzaje makaronów (między innymi linguine oraz maccheroncini), lasagne czy fusilli. Takie potrawy są łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Tuńczyk stanowi kompletne pożywienie, jest cennym źródłem fosforu, witamin, białka, a także NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Puszka tuńczyka w oleju ma około 189 kalorii. Mięso ryby pochodzące z puszki jest tak samo zdrowe jak świeża tusza czy filet. Jego dodatkową zaletą jest łatwiejsze przygotowanie i możliwość długiego przechowywania. Po otwarciu aromat i kolor powinien wywołać pozytywne skojarzenia. Zapach musi być delikatny, o lekkim i przyjemnym aromacie ryby, kolor zaś różowy, jednolity bez widocznych plam. Tuńczyk powinien być zachowany w całości bez rozdrobnionych kawałków, zwarty, ale miękki, nieciągnący się i niewłóknisty.

O jakości tuńczyka, a co za tym idzie dań, które na jego bazie przygotowujemy świadczy głównie gatunek ryby, czystość wody i cały proces produkcji.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
julek

tuńczyk to ryba szlachetna a więc nie dla takiego spoleczeństwa jak polacy.dla was są łby plotek i karasi

Dodaj ogłoszenie