Pomimo że tuńczyk ma spore właściwości zdrowotne oraz pozwala stworzyć ciekawe kompozycje smakowe w Polsce wciąż jego spożycie jest niewielkie. Jednak wraz z nadejściem wiosny zmienia się nasze menu, w skład którego coraz częściej wchodzą ryby. Świeże warzywa i owoce pozwalają na przygotowanie świeżych potraw, których główną atrakcją jest właśnie mięso tuńczyka.
Tuńczyk najchętniej przez nas kupowany - w puszce - to gotowana ryba z dodatkiem oliwy z oliwek lub sosu własnego i soli, z której można przyrządzić wyjątkowe w smaku, proste przekąski: lekkie kanapki, bruschetty, sandwiche, sałatki a także ciepłe dania obiadowe: spaghetti, pizza, różne rodzaje makaronów (między innymi linguine oraz maccheroncini), lasagne czy fusilli. Takie potrawy są łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne, zdrowe i bogate w składniki odżywcze.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Tuńczyk stanowi kompletne pożywienie, jest cennym źródłem fosforu, witamin, białka, a także NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Puszka tuńczyka w oleju ma około 189 kalorii. Mięso ryby pochodzące z puszki jest tak samo zdrowe jak świeża tusza czy filet. Jego dodatkową zaletą jest łatwiejsze przygotowanie i możliwość długiego przechowywania. Po otwarciu aromat i kolor powinien wywołać pozytywne skojarzenia. Zapach musi być delikatny, o lekkim i przyjemnym aromacie ryby, kolor zaś różowy, jednolity bez widocznych plam. Tuńczyk powinien być zachowany w całości bez rozdrobnionych kawałków, zwarty, ale miękki, nieciągnący się i niewłóknisty.
O jakości tuńczyka, a co za tym idzie dań, które na jego bazie przygotowujemy świadczy głównie gatunek ryby, czystość wody i cały proces produkcji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?